Marić: Od 1. avgusta povećanje plata od 100 KM

Pregovori granskih sindikata i resornih ministarstava su u završnoj fazi i to bi uz nedavni rast ličnih dohodaka od 10 odsto, bilo dodatno povećanje od 100 KM za svakog zaposlenog, rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Marić je naglasio da su u ponedjeljak tokom razgovora sa Miloradom Dodikom razgolili istinu zašto vlada u ranijem periodu nije dozvoljavala isplatu toplog obroka i regresa, naglasivši da to nije bilo moguće zbog toga što bi se ugrozio aranžman sa MMF-om i da je ovo bilo isključivo politički kvalifikovano pitanje.

– Napokon smo našli rješenje i nadam se da će Dodik ispoštovati naš sporazum, te da će 55.000 radnika od 1. avgusta imati povećanje od 100 maraka – naglasio je Marić.

On je dodao da je i da će ovim sporazumom oni koji imaju primanja ispod prosjeka imati dodatno povećanje od pet odsto.

– Od 1. avgusta će, na primjer, čistačica imati povećanje plate od 18 odsto, dok će direktori imati povećanje od tri odsto. Sindikat je konačno dobio socijalnu pravdu kroz socijalnu borbu – istakao je Marić.

Da podsjetimo, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske pristali su da razmatraju prijedlog pet sindikalnih organizacija da 55.000 radnika javnog sektora ponovo dobije topli obrok i regres. Na ovoj inicijativi posebno je isistirao Sindikat uprave Republike Srpske.

Prethodni članakDanas Sveti car Konstantin i carica Јelena
Naredni članakStoltenberg ima jasnu poruku “NATO neće diktirati Ukrajini kako da pregovara”