Marić i Kordić: Pitanje oko izborne komisije se previše politizuje (VIDEO)

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić izjavio je u utorak kako nema ništa sporno oko Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor članova izborne komisije Grada Mostara koja je usvojena na današnjoj sjednici Vijeća naglasivši da u tu odluku ništa nije stavljeno mimo uputstva koje su dobili od Centralne izborne komisije (CIK).

– Mi smo od Centralne izborne komisije dobili jedno obavještenje, ustvari hitan akt da završimo izbor Gradske izborne komisije do 30. septembra ove godine, jer ova Gradska izborna komisija ima privremeni karakter koji joj je dala Centralna izborna komisija i ako mi to ne uradimo do 30. septembra onda CIK kaže da će oni izvršiti imenovanja drugih članova te izborne komisije – naglasio je Marić.

Dodao je kako su se isključivo vodili zakonima koji tretiraju ovu oblast, kao i uputstvom koje su dobili od CIK-a o načinu provođenja konkursa za izbor kandidata u Gradsku izbornu komisiju.

– Isključivo smo se vodili tim uputstvom i ništa mimo tog uputstva nije stavljeno u ovu odluku iz koje će se proizvesti i ovaj konkurs koji će biti objavljen u Službenom glasniku i dvije dnevne novine u FBiH – ustvrdio je Marić, te dodao kako neki politički subjekti na ovom pitanju žele da uberu političke poene.

Da se ova tema previše politizira mišljenja je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji kaže kako su ispoštovane sve procedure te da tu trenutno ne vidi nikakav problem.

– Izbori su 2022. i mislim da sad to nešto ne bi trebali problematizovati. To je jedna vrlo logična komisija koja će se baviti izborom kandidata za članove Izborne komisije Grada Mostara. Ne vidim tu nikakav problem i mislim da se ova tema trenutno previše politizira. Osobno, ovo bi se sve riješilo vjerovatno da imamo elektronsko glasanje i onda ne bi pričali o ovome toliko žustro. Mislim da su ispoštovane sve regule, sve procedure i dajte da izaberemo komisiju, pa možda onda ako bude bilo kakvih sumnji da to i problematiziramo – poručio je Kordić.

Protiv spomenute odluke bili su opozicioni vijećnici koji su u medijskim istupima prije početka sjednice navodili da vladajući HDZ BiH i SDA pokušavaju u Gradsku izbornu komisiju, preko komisije koja će provesti javni konkurs, imenovati osobe koje formalno nisu članovi političkih stranaka, ali su njima bliski. Arman Zalihić, vijećnik SDP-a BiH, zatražio je od Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona  informaciju šta je do sada učinjeno po prijavama za izbornu prevaru na prošlogodišnjim izborima za Gradsko vijeće.

Takođe je predložio da Gradsko vijeće usvoji zaključak da osobe obuhvaćene istragom, osobe koje su predmet istražnih radnji ili postoji osnova sumnje da su učestvovale u prevari, ne mogu obavljati nikakvu funkciju u Gradskoj izbornoj komisiji, no taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je Program razmještaja reklamnih panoa i displeja na području Grada Mostara, kao i Program razmještaja kioska u Gradu Mostaru. Po riječima gradonačelnika Mostara u tim oblastima vlada pravi haos, većina reklamnih panoa postavljeno je ilegalno i krajnje je vrijeme da se stanje uredi.

Prethodni članakKošarac: Napadi na Dodika – pokušaj razbijanja jedinstva
Naredni članakPRONAĐEN MRTAV MUŠKARAC