Manja ponuda ulja u trgovinama: Povećana potražnja ISPRAZNILA POLICE

U tržnim centrima u Republici Srpskoj ovih dana je primjetno da na rafama ima manje vrsta jestivog ulja nego inače, dok su u pojedinim marketima bila samo dva brenda.

Imajući u vidu povećanu potražnju ovog proizvoda, trudimo se da, u saradnji sa svojim dobavljačima, obezbijedimo prisutnost proizvoda nekog od brendova koje imamo u asortimanu. Lanci snabdjevanja uredno funkcionišu, bez većih odstupanja, ali povećana potražnja mjestimično dovodi do kratkoročne nepopunjenosti polica uljima određenih brendova, što se prilikom svake naredne isporuke robe vraća na prethodno stanje i obezbjeđuje kupcima veći izbor artikala – odgovor je jednog tržnog centra.

U drugom imaju isto obrazloženje.

– U skladu sa dostupnošću roba na tržištu BiH, naša kompanija iste plasira putem svoje prodajne mreže – kratko poručuju iz drugog tržnog centra.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da, po podacima s kojima raspolažu, nema problema u snabdjevenosti tržišta i ono je trenutno stabilno.

– Proteklih dana, odnosno od početka mjeseca, primjećena je povećana tražnja za uljem i brašnom, ali je snabdjevenost stabilna. Nismo imali ni neke dopise, kontakte, pozive ili slično od strane trgovaca da imaju problem s nabavkom ili uvozom roba – poručuju iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Podsjećaju da su nabavili određenu količinu ulja, koja još nije puštena u promet.

Po posljednjim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, jestivo ulje je u februaru poskupjelo u prosjeku za 33,3 odsto. Prosječna cijena ulja na rafama tržnih centara u Srpskoj u februaru prošle godine iznosila je 2,43 KM, a u februaru ove godine 3,41 KM.

Vlada RS je ograničila marže na određene osnovne životne namirnice kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo. Srpskainfo

Prethodni članakDojave o bombama u tri sarajevske policijske stanice
Naredni članakPojačana kontrola saobraćaja na području Prijedora i Trebinja