Malta prva u Evropi dopustila marihuanu za ličnu upotrebu

Malta je u utorak postala prva evropska zemlja koja je dopustila ograničeni uzgoj i posjedovanje marihuane za ličnu upotrebu.

Luksemburg je u oktobru objavio da ima slične planove, ali parlament to još nije odobrio. Malteški parlament zakon je odobrio s 36 glasova za i 27 protiv, a on dopušta odraslima na Malti posjedovanje do sedam grama marihuane i uzgoj do četiri biljke.

Osniva se i agencija koja će regulisati prodaju marihuane za ličnu upotrebu, rekao je ministar za jednakost Owen Bonnici.

Prodavat će je neprofitna udruženja. Pušenje marihuane u javnosti ostaje nezakonito, a pušenje marihuane pred djecom kažnjavat će se s 300 od 500 eura.

Bonnici je odbacio kritike da će zakon povećati korištenje droga.

“Vlada ni u kojem slučaju ne potiče odrasle građane da koriste marihuanu niti promoviše kulturu njezinog korištenja. Vlada uvijek savjetuje ljudima zdravije izbore”, istaknuo je u članku za Sunday Times of Malta.

Malta želi biti i evropski lider u proizvodnji medicinske marihuane pa je tako 2018. usvojila zakon koji je dozvolio proizvodnju marihuane u medicinske i istraživačke svrhe. Nizozemska takođe ima liberalno stajalište prema marihuani, dopuštajući prodaju malih količina iako je službeno nezakonita.

Prethodni članakHRABRA ZVEZDA NAMUČILA VELIKU BARSELONU: Lider Evrolige slavio u grotlu Pionira
Naredni članakNaša stranka: Gradonačelnica Sarajeva Karić duguje izvinjenje svim građanima Sarajeva, posebno katolicima