Mala likovna kolonija u mostarskom Centru za kulturu

Gosti mostarskog Centra za kulturu u protekla dva dana su bili studenti treće godine sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka za slikarstvo. Deset studenata, u klasi profesorice Natalie Andrejeve Salihović boravilo je u gradu na Neretvi i tom prilikom u Centru za kulturu priredili i malu likovnu koloniju.

„Mi inače volimo slikati u prirodi, bili smo na Lukomiru, slikali Kozju ćupriju itd. Slike koje radimo u Mostaru, nastaju u ova dva dana, a za nas je to jedna vrsta vježbe“, kaže studentica Ena Kalaba i nastavlja: „ Ovdje u Centru za kulturu smo mogli vidjeti i naslikati različite motive, ja sam slikala drveće, jedna kolegica cvijeće, neko je slikao stećke, neko crkvu“.

Njena kolegica MeliKa Selimović ističe kako cijela klasa zajedno s profesoricom Salihović skoro svake subote organizuje slikanje negdje u prirodi.

„Mostar je jako inspirativan, jer je i jako lijepo vrijeme pa je sve skroz pozitivno. Mi smo navikli na planine, a ovdje je puno vode pa nas sve to nekako podsjeća na more. Ja sam lično izabrala neke slučajne trenutke, vrhove drveća i zvonik crkve. Tražila sam ljepotu u stvarima koje možda drugi ne vide”, zaključuje Melika.

Osim u Centru za kulturu mladi studenti sarajevske Likovne akademije će slikati i ispod, nezaobilaznog, Starog mosta.

(Mostarski.ba)

Prethodni članakNevesinje: Otvaranje milionskih projekata za Spasovdan
Naredni članakKordić razgovarao s državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Poljske