Makedonci nasamarili “američke patriote”: Skupocjene kartice sa likom bivšeg lidera SAD “MADE IN VELES”

Osnovno javno tužilaštvo za krivično gonjenje organizovanog kriminala i korupcije Sjeverne Makedonije istražuje slučaj onlajn prodaje kartica sa likom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Nakon objavljivanja istraživačke priče Radija Slobodna Evropa (RSE) u kojoj su objavljeni detalji o internet mehanizmu pomoću koga su desetine Makedonaca, uglavnom iz grada Velesa, izvlačili novac od američkih državljana, iz tužilaštva saopštavaju da je pokrenuta predistraga.

-Radi se o obimnom predmetu. Pokrenut je nakon anonimne prijave i ta prijava se finansijski prati, zapravo pratimo finansijske tokove novca. Radi se o prilično kompleksnom predmetu koji uključuje korpus radnji – navode iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ističu i mogućnost uključivanja međunarodne pravne pomoći, “ali, još nismo stigli do te faze”.

– Trenutno imamo naloge i kada dobijemo neke rezultate, ući ćemo u fazu međunarodne pomoći. Dio ove preliminarne istrage povezan je i sa predmetom koji je već u fazi suđenja – dodaju iz Tužilaštva.

“Obavezno pišite da vam se daju konkretna uputstva kako da prevarite Amerikance”, jedna je od poruka na makedonskom jeziku sa zatvorenog Telegramovog kanala, kom je moguće pristupiti samo uz odobrenje administratora, a u kojima se nalaze “prodavci” iz Velesa.

Novinari RSE su pronašli i 88 vebsajtova koji su bili aktivni u trenutku pisanja ovog istraživanja, a preko kojih se različiti proizvodi nude, kako se naznačava, “američkim patriotama”, prenosi Blic.

Kako funkcioniše prevara

Matrica je na prvi pogled jednostavna. Američkim građanima plasira se priča po kojoj će danas kupljeni proizvodi sa likom Trampa vredeti milione nakon povratka na vlast 45. predsjednika SAD.

Na prodaju se zapravo nude potpuno bezvrijedne kartice, novčići, stikeri, markice i brojni slični proizvodi, uz obećanja da će “nakon Trampovog povratka na čelo SAD to biti novac u opticaju”.

Priča o brzom finansijskom povratu uloženog novca plasira se preko različitih internet kanala, najčešće onima koji podržavaju bivšeg prvog čovjeka Amerike.

Radio Slobodna Evropa se infiltrirao u zatvorenu grupu na Telegramu, preko koje su komunicirali makedonski “prodavci” lažnih debitnih kartica. Pratio je digitalne tragove, ali dva dana nakon što je RSE objavio priču, sadržaj većine Telegram kanala je izbrisan.

Istovremeno, veliki broj makedonskih građana koji su prodavali kartice ili novčiće sa likom Donalda Trampa povukli su svoje proizvode sa platforme CopeCart preko koje se vršila prodaja.

Veles, u kojem živi tek nešto više od 45.000 stanovnika, postao je poznat pred američke izbore 2016. godine, kada su svetski mediji otkrili da je u njemu kreirano više od 100 političkih sajtova na kojima su dijeljene lažne vijesti, koje su favorizovale politiku Donalda Trampa.

Sajtovi su koristili sadržaje sa ekstremno konzervativnih blogova i reklamirali ih kroz Fejsbuk, generišući milione pregleda mjesečno.

Kroz novu prevarnu šemu, sada je reklamiran izmišljen monetarni sistem nazvan TRB (Trump Rebate Banking system), a priča koja se plasira je da će ljudi koji posjeduju TRB proizvode dobiti višestruko veći povrat za uloženi novac.

Cijene lažnih kartica koje se prodaju dostižu i nekoliko hiljada dolara za svaku od njih.

Podaci makedonske Uprave javnih prihoda pokazuju da je za posljednje dvije godine 98 lica Iz Velesa, starosti do 35 godina, prijavilo prihod iz Sjedinjenih Država u iznosu većem od 11 miliona dolara.

Kako se navodi, najveći dio tih prihoda ostvaren je od marketinga i internet usluga.

Prethodni članakĐoković teže od očekivanog do trećeg kola Indijan Velsa
Naredni članakMajka i kćerka poginule u teškoj nesreći