MAJSTOR NEUSPJELIH INICIJATIVA Bećirović traži osnivanje novog ministarstva na nivou BiH

Pred Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čija sjednica je zakazana za ponedeljak, 16. maj, naći će se i inicijativa delegata Denisa Bećirovića iz SDP kojom se traži osnivanje još jednog ministarstva na nivou Bosne i Hercegovine.

Bećirović, naime, u svojoj inicijativi traži od Doma naroda PSBiH da zaduži Savjet ministara da, najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja ove inicijative u parlamentarnu proceduru, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Savjetu ministara i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH s ciljem formiranja ministarstva za evropske integracije.

Bećirovićevu inicijativu je prije nekoliko dana razmatrala i Ustavnopravna komisija Doma naroda, ali nije dala zeleno svjetlo za nju.

– Ustavnopravna komisija sa četiri glasa „protiv“, jednim glasom „za“ i bez glasova „suzdržan“ nije podržala delegatsku inicijativu, te je ona upućena u dalju parlamentarnu proceduru u Dom naroda – navodi se u mišljenju Ustavnopravne komisije, koju čine delegati SNSD, HDZ i SDA, Lazar Prodanović, Sredoje Nović, Bariša Čolak, Lidija Bradara, Asim Sarajlić i Amir Fazlić.

Delegat SNSD u Domu naroda, Dušanka Majkić ističe da Bećirovićeva inicijativa neće proći kao što nisu prošle ni mnoge druge koje je podnosio.

– Bećirović je do sada podnio mnoštvo inicijativa od kojih su gotovo sve neustavne. Svjestan je on da ni ova inicijativa ne može proći u Domu naroda ali njemu treba politička pažnja uoči narednih izbora. On još ne zna ni hoće li biti, ni zašto će biti kandidovan, pa pokušava da skrene pažnju na sebe i pokaže se kao neko ko brine o interesu Bošnjaka – kaže Majkićeva za Srpskainfo.

Dodaje da je Bećirović svjestan da ako četvoro delegata iz SNSD u Domu naroda glasaju protiv navedene inicijative, a glasaće, da ona nema nikakvu šansu.

Majkićeva inicijativu naziva „jeftinim populizmom i dizanjem prašine oko ničega“.

– Bećirović je postao majstor neuspjelih inicijativa, ali njega to posebno ne pogađa. Njemu je važnije da Bošnjacima poruči kako je on taj koji brine o njihovim interesima – smatra Majkićeva. Srpskainfo

Prethodni članakTragedija u Srbiji: Motociklista sletio s puta i udario u banderu, poginuo na licu mjesta
Naredni članakSmanjene ino obaveze: Spoljni dug BiH 9,67 milijardi KM