Majka pokrenula raspravu: „Učim kćerku da će joj služenje mužu i rađanje djece biti najveća radost“

Porodične vrijednosti posljednjih godina često se spominju kao jedna od ključnih tema u javnom prostoru. Kod tradicionalnih društava, ove vrijednosti se odnose na podjelu uloga u porodici, prema kojima je uloga muškarca da radi i izdržava porodicu, a žene da brine o domaćinstvu i potomstvu.

Tradicionalne vrijednosti

U današnje vrijeme, žene su sve više samostalne i teže ka građenju karijere, samostalnoj zaradi. Uz to su posvećene i porodici. Međutim, neke žene još zagovaraju tradicionalne vrijednosti na kojima su odgajane naše bake i njihove majke.

Videosnimak tiktokerice Džazmin Dinis (Jasmine) iz Australije postao je viralan na društvenoj mreži TikTok, nakon što se ova mlada majka osvrnula na način na koji odgaja svoju kćerku. U videu, Džazmin ističe da odgaja svoju kćerkicu na tradicionalan način.

Ova majka je objasnila da, prema njenim shvatanjima, žene tradicionalno služe porodici i mužu, prije svega. Njena izjava izazvala je burne reakcije među korisnicima TikToka, a video je pregledalo više od milion ljudi, piše SrećnaRepublika.

 

– Želim da bude poput mene. Umjesto da stekne fakultetsko obrazovanje ili karijeru, učim svoju kćerku da je sasvim prihvatljivo zavisiti od muškarca. Služenje mužu i rađanje djece će joj biti najveća radost – poručila je Džazmin, a onda je uslijedila lavina komentara.

@jasminedinis2

In a world full of women teaching their children that their only goal is to go to university, get a good job and make money, I’m teaching my little girl to live a slow life, to be a biblical women that wants a husband & a beautiful family that she can serve daily. That joy comes from God & family, not from a career ????️???? #homesteading #tradwife #motherhood #foryoupage #stayathomemom #conservative

♬ original sound – Jasmine Dinis

Mnogi korisnici TikToka su izrazili svoje nezadovoljstvo pristupom odgoju djevojčice. Komentari ispod videa ukazuju na zabrinutost za budućnost ovog djeteta, postavljajući pitanja o njenom obrazovanju i nezavisnosti u slučaju da je muž napusti. Neki su čak izrazili sažaljenje prema djevojčici, dok su drugi istakli da njihovi roditelji nikada ne bi dozvolili takav pristup u odgoju.

Važnost obrazovanja

Ovaj slučaj pokrenuo je širu raspravu o tradicionalnim i modernim pristupima odgoju, kao i o ulozi žene u porodici i društvu. Mnogi su istakli važnost obrazovanja i nezavisnosti djevojčica, dok su drugi podržali Džazminin pristup kao validan izbor unutar porodičnih vrijednosti.

Prethodni članakEvo šta vas sve očekuje na mostarskom Adventu (foto, video)
Naredni članakGrad Trebinje obezbijedio stipendije za djecu bez roditelja