Majka optužena da je odbila liječiti dijete, ono preminulo, a novac za pomoć potrošila

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjakinje koju terete da je kao majka grubo povrijedila prava djeteta, a terete je i za utaju.

Kako je objavilo Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, optužnicom ju se tereti da je kao majka i zakonska zastupnica djeteta (2008.) od 24. januara 2019. do 2. maja 2019., u Zagrebu, grubo povrijedila djetetova prava uslijed čega je prouzrokovala smrt djeteta, prenosi portal Index.

Tereti se da je, uprkos višekratnom informisanju doktora o prirodi bolesti i mogućim štetnim posljedicama neliječenja, svjesna svog postupanja po zdravlje i život djeteta te pristajući na sve posljedice, odbila dijete voditi ljekaru i podvrgnuti ga daljnjim terapijskim postupcima i liječenju zbog čega je, uslijed neliječenja, došlo do brzog napredovanja i pogoršanja bolesti djeteta te smrtnog ishoda.

Nju terete i da je od 8. avgusta 2018. do 23. maja 2019. u Zagrebu, tokom medijske humanitarne akcije za potrebe liječenja djeteta, na djetetovo ime u banci otvorila račune na koje su razni donatori uplatili ukupni iznos od 985.830,00 kuna, prikupljen isključivo za liječenje djeteta, od kojeg je ona potrošila iznos od 422.546,00 kuna za lične potrebe, stoji na stranicama ŽDO-a.

Prethodni članakDvoje preminulih i 374 zaraženih u FBiH
Naredni članakKrivična prijava protiv Zolaka i ostalih zbog plasiranja netačnih informacija