Mađarska upozorila EU: “Ljudi, urazumite se”

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije.

I to upozoravajući da će dugotrajni sukob izazvati ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade širom Evrope, piše Fajnenšel tajms.

“Brzi prekid vatre je jedina šansa Evrope da izbjegne recesiju”, rekao je Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će druge vlade EU prestati da pružaju vojnu podršku Ukrajini i insistiraće na brzom okončanju sukoba u narednih nekoliko mjeseci.

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve u EU i izaziva frustraciju u Briselu otkako je počeo rat zbog oklijevanja da prekine sve veze s Rusijom i pruži nedvosmislenu podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni da se bore protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, što kontinent uvlači u krizu”, rekao je Balaž Orban, upozoravajući da bi trebalo da napuste strategiju.

Oni žele rat i vjeruju da mogu da pobijede Putina, mogu da okupiraju Kremlj i to im je cilj”, rekao je Orban.

“Na početku sukoba, barem u medijima, to je bilo uobičajeno mišljenje. Ali kladio bih se da će izgledati za četiri mjeseca… da će se pojaviti više racionalnosti”, rekao je on.

“Mađarska ne želi da pravi probleme. Ali ako pokušate da se bavite politikom ne gledajući realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti povjerenje ljudi. Zastrašujuće je da nema iskrenih razgovora o trenutnoj situaciji. Naši glavni ciljevi u naredni mjeseci bi trebalo da budu pregovori i prekid vatre”, zaključio je on, prenosi Index.hr.

Prethodni članakPoginuo mladić u saobraćajnoj nesreći
Naredni članakSvečano otvaranje ceste Stolac-Neum