Mađarska preuzela predsjedavanje, Orban: Red je na nas da ponovo učinio Evropu velikom

Mađarska je danas preuzela od Belgije predsjedavanje Savetom EU, a mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je red da Budimpešta “ponovo učini Evropu velikom”.

Orban je na društvenoj mreži Iks objavio da je učestvovao danas u “veoma radosnoj ceremoniji primopredaje” sa belgijskim premijerom Aleksanderom De Kroom.

– Svi su srećni što je red na nas da ponovo učinimo Evropu velikom – naveo je Orban aludirajući na moto šestomjesečnog mađarskog predsedavanja “Učinimo Evropu ponovo velikom”.

Na zvaničnom nalogu mađarskog predsjedavanja Savjetu EU na društvenoj mreži Iks izražena je zahvalnost Belgiji na predanom radu tokom predsedavanja.

– Kako Mađarska danas preuzima predsjedavanje, željni smo da učinimo Evropu konkurentnijom, bezbjednijom i otpornijom – navode iz mađarskog predsjedavanja.

Kako je ranije objavljeno, jedan od sedam prioriteta Budimpešte tokom predsjedavanja Savetom EU biće dosljedna i na zaslugama zasnovana politika proširenja, uz poruku da EU ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku.

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsjedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsedavanja.

– EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona donosi korist Evropskoj uniji u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu – navodi se u programu mađarskog predsedavanja.

U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, dodaje se, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, tako i u okviru Evropske političke zajednice. Ostalih šest prioriteta mađarskog predsedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, spriječavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

Mađarsko predsjedavanje Savjetom EU dolazi u periodu konstituisanja novog rukovodstva u evropskim institucijama.

Mađarska će, nakon Belgije, predsjedavati EU od 1. jula do 31. decembra.

Prethodni članakDodik: Za Republiku Srpsku, Mađarska velika i važna zemlja
Naredni članakKošarac: Pokušaj derogiranja institucija Srpske