Lukić: Ustavni sud uveo vanredno stanje u BiH

Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče promjene pravila i utvrđivanje jedne nove norme koja omogućava produžavanje mandata sudija Ustavnog Suda BiH, znači da je Ustavni sud uveo vanredno stanje u BiH, poručio je za RTRS profesor međunarodnog prava Radomir Lukić.

– Svaka promjena Ustava mimo načina na koji je učinjena je zapravo uvođenje vanrednog stanja. Vanustavnog stanja u tim elementima – poručio je Lukić.

Lukić je naveo da Ustavni sud BiH već dugi niz godina prekoračuje svoja ovlašćenja i sam stvara pravne norme ustavno-pravnog karaktera za šta nije ovlašćen.

Komentarišući nadležnosti institucija BiH kao i nadležnosti BiH, kaže, da nijedna od 11 nadležnosti nije posvećena uređivanju pitanja imovine.

– To nije i ne može da bude isključiva nadležnost BiH kako stoji u današnjem saopštenju Ustavnog suda BiH. Nadležnosti institucija BiH su spoljno-trgovinska politika, carinska politika, monetarna politika.. Tu nema nijedne nadležnosti koja se odnosi na bilo koji dio imovine, odnosno svojine – navodi Lukić.

Lukić je rekao da proglašavanje ove nadležnosti, nadležnošću BiH, jeste prekoračenje ovlašćenja i stvaranje jedne ustavno-pravne norme koju Ustav ne poznaje.

Podsjetimo, krnji Ustavni sud BiH, po apelaciji članova Predsjendištva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i pet delegata Doma naroda, utvrdio je da je neustavan Zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koja je, kako navode, predmet pitanja nepokretne državne imovine i u isključivoj nadležnosti BiH.

Prethodni članakCvijanović: Odluka CIK-a podriva temelje demokratije u Srpskoj i BiH
Naredni članakNešić: Kada gaženje prava postane pravilo, otpor postaje obaveza