Lukić: Optužnica protiv Dodika – izrežiran proces

Beogradski advokat Branko Lukić izjavio je da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika čisto politička odluka, izrežiran proces i novi pritisak na Srpsku, ali da vjeruje da će rukovodstvo Srpske naći načina da se odupre.

– Nijedan normalan pravnik, sa profesionalnim dignitetom, ne bi podigao ovakvu tužbu protiv predsednika Srpske, jer nema osnova. Ali uvek se nađe ljudi bez integriteta na koje se izvrši pritisak da tako nešto urade. I nema tu velike pravne filozofije. Zato smo se i okupili, da pokažemo koliko je ovaj slučaj pravno prizeman – rekao je Lukić, koji je odlučio da bude dio pravnog tima, odnosno savjeta za odbranu predsjednika Srpske.

On je naveo da je to već podržalo oko 100 pravnih eksperata iz regiona, te dodao da se ni sekunde nije dvoumio kada je čuo za sadržaj ove optužnice.

Lukić je naglasio da ovakva odluka Tužilaštva BiH nema nikakve veze sa pravom i pravdom i istakao da je BiH klasični primjer okupirane zemlje.

– Posao advokata trebalo bi da bude borba za pravdu, koja nije samo apsolutna, već i božanska kategorija. Ko je Kristijan Šmit? On je sve samo ne visoki predstavnik UN. Da li ga je Savet bezbednosti UN imenovao na to mesto? Da li je možda dobio agreman od ovog tela? Nije, ali to očigledno ne smeta članicama Kvinte, koje i dalje, pa i na ovaj način, pokušavaju da ga ustoliče na mesto visokog predstavnika, da bi zajedno sa Ustavnim sudom BiH završio proces uništavanja Srpske. I to vidi svako ko je normalan – rekao je Lukić za Glas Srpske.

On je ukazao da su se oni koji su slijepo ostrašćeni stavili u službu tih zemalja, otvarajući politički proces protiv predsjednika Srpske, i to, ironije li, zbog nepriznavanja odluka Kristijana Šmita.

– Pa to je tragikomično. Što Šmit ne dokaže da je visoki predstavnik? – pita Lukić.

On je rekao da pitanje imovine, koju Republika Srpska želi da zaštiti, nije ništa drugo do nastavak antidejtonske priče, ukidanja nadležnosti koje Srpska ima kao entitet, što je, kako je naveo, želja zapadnih sila, ali i bošnjačkih elita.

Lukić je ukazao i da su pojedine institucije BiH i dalje pod velikim uticajem inostranog faktora, što se pokazalo nebrojeno puta do sada. Јoš je gore u svemu tome, kaže Lukić, to da što je bošnjačka strana toliko puta pozivala na međunarodni intervencionizam, svjesno ignorišući prava koja Republika Srpska ima kao entitet.

– Pa ko tu onda ruši Dejton?! Republika Srpska sigurno ne – istakao je Lukić.

On je ocijenio da su sankcije koje je Amerika donijela protiv republičkog vrha Srpske, te odluka Njemačke da se povuče iz četiri velika infrastrukturna projekta dio političke igre iz jedne kuhinje koja se posljednjih godina vodi prema Republici Srpskoj.

Lukić je rekao da je jedan od najvećih remetilačkih faktora u BiH Ustavni sud BiH, koji se stavio i u poziciju zakonodavca, a inostrane sudije u ovom sudu, zajedno sa bošnjačkim, imaju zadatak da završe tu priču razvlašćivanja Srpske.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Advokat iz Beograda Goran Petronijević pokrenuo je inicijativu za formiranje savjeta za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Prethodni članakINCIDENT MEĐU VOJNICIMA U KASARNI PAZARIĆ: S nožem na vratu u sred noći prijetio da će ga zaklati
Naredni članakPolicajka iz Gradačca se vraća u BiH, advokat traži 24-satnu zaštitu