Luka Petrović: Trebinjski aerodrom značajan za čitavu regiju, RS i cijeli region

Aerodrom koji će graditi Srbija nije samo značajan za Trebinje, već za čitavu regiju, Republiku Srpsku i cijeli region“, rekao je Luka Petrović, izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine.

Gostujići u emisiji „Aktuelno“ na Radio Trebinju, Petrović je istakao da je aerodrom u Mionićima kompleksan infrastrukutrni objekat, jedini na ovim prostorima, koji će Srbija graditi na teritoriji grada Trebinja.

„Mislim da je to svima nama čast. Ne samo daćemo imati vezu sa Beogradom, već sa cijelim svijetom. Svijet će znati za nas, kao tačku na svijetu gdje mogu da dođu. Mi treba da budemo pametni, da te ljude, turiste zadržimo u Trebinju. Da li ćemo praviti eko ili etno gazdinstva, razvijati etno sela, zemljoradnju i stočarstvo, vinarstvo, med ili ljekovito bilje, to zavisi od nas i to su naši potencijali“, rekao je Petrović, dodajući da Srbija izgradnjom aerodroma šalje važnu poruku da želi da pomogne Hercegovini.

„Vjerujem da je Srbija prepoznala hercegovačku nit, koja je uvijek bila dobronamjerna i koja je poštovala maticu. I na taj način Srbija ostavlja trajan pečat u Trebinju i Hercegovini, kao što su mnogi Hercegovci ostavili trajan pečat u Beogradu.

Podjećamo, trebinjski aerodrom biće u desetak kilometara udaljenim Mionićima kod Trebinja, koji su dobili prednost zbog saobraćajno – vazduhoplovnih razloga.

Kako je ranije najavljeno Srbija će u njegovu izgradnju uložiti 55 miliona evra, a prvi letovi planirani su već od decembra 2021. godine.

Govoreći o izgradnji nove bolnice u Trebinju, koju je najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Petrović je naveo da je izgradnja bolnice u kapacitetu koji je potreban za ovaj grad i regiju bi trebalo da počne iduće godine na proljeće, a biće potrebno dvije godine da se završi.

„Vlada Srpske će odobriti aranžman u iznosu od 30 miliona KM. Potrebno je da se gradi na novom lokalitetu, na lokalitetu koji je pristupačan infrastrukturno, na zapadnoj obilaznici, na putu za Dubrovnik. Gradska uprava posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno je radila na izradi projekta, koji je završen i koji će uskoro biti prezentovan javnosti. Ovo neće biti klasična bolnica već kliničko-bolnički centar, jer nam je veoma važan zdravstveni sistem u Hercegovini“, zaključio je Petrović.

Petrović u emisiji „Aktuelno“ odgovara i na pitanja o drugim aktuelnim temama.