LUGONJA: NA KRAJU SMO PANDEMIJE, VIRUS KORONA JE ZAVRŠIO KARIJERU

Prim.prof.dr Miljenko Lugonja mišljenja je da je pandemija virusa korona na kraju i da se uskoro vraćamo normalnom životu.

Lugonja je danas govorio na temu ”Cjepiva i cijepljnje – istine i zablude”  na međunarodnoj konferenciji ”Masta 2021” koja je održana u Mostaru, ističući kako iznad svega poštuje znanost i principe znanosti.

”Mi smo danas došli u situaciju da smo zdravstvo podvrgli ekonomiji i uticaju multinacionalnih kompanija, počeli smo prodavati zdravlje. Do čega smo došli? Nemoguće je da poslije tri, četiri, pet vakcina proizvedenih na svijetu nijedna ne iskazuje svoje negativne uticaje, a imamo toliko mrtvih poslije vakcinacije. Zašto se o tome šuti”, zapitao je dr Lugonja.

On je naveo da Svjetska zdravstvena organizacija već raspravlja o tome da će nakon buster doze kovid pasoši važiti cijeli život i pita se da li je to zasluga cjepiva ili prirodne mutacije virusa korone koji je dosegao svoj maksimum i sada polako slabi. ”Njegov današnji patogeni učinak na ljudski organizam se svodi na to da je on u nivou jedne obične gripe”, kazao je Lugonja.

On je naveo da se dobro razmisliti kada je u pitanju vakcinacija djece.

”Virus je prirodno završio svoju karijeru. Ja mislim da smo na kraju pandemije, jer su moćnici u svijetu podijelili interesne zone, napravili nove interesne uticaje i biološko oružje gubi svoj smisao. Posljednja mutacija soja korone ‘omikron’, njegova patogena moć je ravna gripi. Ja se nadam da se vraćamo u normalan život, ako ne bi došao neki novi virus”, poručio je prof. Lugonja.

Univerzitet modernih znanosti CKM Mostar, Visoka škola Union i Evropski defentologija centar organizovali su danas u Mostaru 5. međunarodnu konferenciju ”Masta 2021” pod nazivom ”Ekonomski, zdravstveni, sigurnosni i politički aspekti pandemije Covid-19”.

Rektor Univerziteta CKM prof.dr Vladimir Stojanović otvorio je konferenciju i kazao da će na konferenciji biti izneseni rezultati istraživanja i prijedlozi za bolja rješenja, te se zahvalio učesnicima.

Prof.dr Duško Vejnović iz Evropskog defentologija centra izjavio je da je cilj konferencije da se  svestrano, prije svega za zdravstvenog i bezbjednosnog aspekta, a potom i ekonomskog i političkog, socijalnog i drugih sagleda stanje pandemije kako u BiH, tako i u svijetu. ”Nema dileme da ova pandemija determiniše globalne svjetske promjene i poredak, da se u sferi međunarodnih odnosa događaju drastične promjene. Prioritetno je da nauka pronađe lijek za sprječavanje Covid-19, ali uz sve to neophodno je sačuvati demokratske procese i pravne procedure”, naveo je Vejnović.

On je dodao da je osjetno da se u pandemiji narušavaju demokratski procesi, da se uspostavljaju određeni obrasci narušavanja ljudskih prava, obrasci autokratskih stilova ponašanja, što su koraci unazad.

”Činjenica je i da dolazi do povećanog stepena korupcije, kriminala koji doseže nivo internacionalnog. Mi u BiH, u zajednici ovakvoj kakva je, moramo otvoriti prostor razgovoru i dogovoru i funkcionisanju prava i pravde, jačanja institucija i odgovornosti i sprovođenju zakona”, naveo je Vejnović.

On je naglasio da je zdravlje na prvom mjestu, ali da se mora voditi računa o poštovanju ljudskih prava i demokratskim procesima.

Tokom konferencije koaj je održana na Univerzitetu CKM u Mostaru održana je i promocija knjige ”Vrisak lotusa” Sandija Dizdarevića.

 

Prethodni članakBrnabić: Partnerstvo sa Rusijom snažan oslonac za razvoj
Naredni članak“Pušten je moj privatni snimak” – Ivan Begić se povlači iz politike i napušta PDP