Lozo: Istoriju nam neće pisati Kristijan Šmit

Istoričar Predrag Lozo rekao je da srpski narod neće dozvoliti da istoriju Republike Srpske piše “ljubitelj nacističkih jedinica Kristijan Šmit” i to na osnovu optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukić.

– Živimo u doba novih imperija koje pomjeranje geopolitičkih ploča prebacuju na male kolektive za koje smatraju da će im pružiti najmanji otpor. Međutim, čini mi se da ne razumiju ovu zavjetnu i simboličku moć srpskog naroda – rekao je Lozo.

Lozo je ukazao da bi se svako povlačenje i popuštanje tumačilo kao slabost i da bi se odmah iza toga mogao očekivati novi ultimatum.

Gostujući u četvrtoj epizodi podkasta “Granica postoji”, koja će biti emitovana danas u 18.00 časova , Lozo je rekao da se imperija sile mora suočiti sa granicom postojanja jednog naroda, jer taj narod nema rezervnu državu.

– U BiH postoje tri različita odvojena društva i granica definitivno postoji. Nastoje nam reći da je nebitna, ali nije nebitna – rekao je Lozo.

On je istakao da njemačko društvo vodi savremene evropske politike pamćenja i polako se želi redefinisati istorijska uloga Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

– Žele reći da nije Hitler isključivi krivac za rat, već da postoji i drugo veliko zlo – komunizam. Planeri pamćenja u Njemačkoj su vidjeli da imaju mogućnost da se na osnovu savremenog rata slika zločina njemačkih jedinica u Drugom svjetskom ratu nekako skrajne, a novi narod koji će glumiti zločinca su u njihovoj perspektivi Srbi – rekao je Lozo.

On je naveo da ovdje preko raznih fondacija dolazi savremeno pisanje istorije na osnovu sudskih presuda.

– Kakva bi bila istorija Republike Srpske ukoliko bismo je pisali na osnovu optužnice u predmetu protiv Dodika i Lukića, odnosno da dozvolimo da našu istoriju piše Kristijan Šmit, ljubitelj nacističkih jedinica? – upitao je Lozo.

Lozo je istakao da odluke o protivljenju Šmitu nisu donijeli samo Dodik i Lukić, već “vijekovi srpskog postojanja”.

– Granica postoji! Postoje tri granice – granica Republike Srpske, granica gdje više nema popuštanja i granica ljudskog dostojavstva – rekao je Lozo.

Podkast se emituje svakog petka u 18.00 časova i nastavak je aktivnosti podrške institucijama Republike Srpske iskazanim kroz narodne proteste koji su 17 puta organizovani na granici između Republike Srpske i susjedne FBiH.

Prethodni članakIzrael pojačao bombardovanje Pojasa Gaze
Naredni članakČudesni Jokić ponovo pisao istoriju