Liturgiji u Sabornoj crkvi u Mostaru prisustvuje i predsjednik RS Milorad Dodik

Liturgiji u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, koju služi NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje 14 vladika i brojnih sveštenika, prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Svetoj liturgiji prisustvuju i izaslanik predsjednika Srbije Adam Šukalo, u ime predsjednika Skupštine Srbije Milimir Vujadinović, te veliki broj vjernika iz cijele Hercegovine.

Patrijarh Porfirije u Mostaru boravi povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice.

Srpski patrijarh će u 12.00 časova u hotelu “Mepas” prisustvovati donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve na koji su pozvani visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, te načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti.

Saborna crkva Svete Trojice dovršena je na jesen 1873. godine, a osveštana na Lučin dan iste godine. Bila je ukras i jedan od simbola Mostara. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

Ova crkva je zapaljena 15. juna 1992. godine, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Za obnovu ovog hrama najviše su izdvojile Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

Prethodni članakPatrijarh krstio djevojčicu Sofiju iz Mostara
Naredni članakMilorad Dodik iz Mostara: Važno završiti obnovu Saborne crkve