Linta: Hrvatska se ne suočava sa svojom prošlošću o Јasenovcu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na komemoraciji u Јasenovcu da mu je žao svih koji su ovdje stradali potvrđuje da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću i da time negira istinu da su žrtve ubijane zbog etničke pripadnosti, a ne otpora ustaškom režimu.

Linta u saopštenju navodi da Plenković licemjerno govori da su u Јasenovcu stradali Јevreji, Srbi, Romi, Hrvati, antifašisti i svi koji su bili protivnici režima i time negira nepobitnu istinu da je Јasenovac bio mjesto uništenja srpskog, romskog i jevrejskog naroda zbog njihove etničke pripadnosti, a ne zbog njihovog opravdanog otpora ustaškom režimu.

Postojeća muzejska postavka u Јasenovcu predstavlja zamagljivanje istorije, odnosno, kaže Linta, ne prikazuje punu i cjelovitu istinu o genocidu koji su ustaše počinile nad Srbima, Јevrejima i Romima u tom logorskom sistemu i ne dokumentuje sredstva i načine ubijanja i mučenja logoraša.

On napominje da se u Hrvatskoj nekažnjeno promovišu revizionističke teze da u NDH nije izvršen genocid nad Srbima, da Јasenovac nije koncentracioni logor smrti već samo sabirni i radni logor, da su ustaše borci za hrvatsku slobodu i nacionalno oslobođenje, da je “Za dom spremni!” stari hrvatski pozdrav koji se koristio prije nastanka ustaškog pokreta.

Linta ističe da je krajnje vrijeme da Srbija donese Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH.

Tom rezolucijom, kaže on, Srbija treba da traži, između ostalog, da Hrvatska odlukom svog parlamenta prizna genocid koji je NDH počinila nad Srbima, Јevrejima i Romima i prihvati istorijsku, moralnu i svaku drugu odgovornost za to.

Linta smatra da Vlada Srbije treba da odredi 10. april za dan sjećanja na genocid nad Srbima u NDH i da započne pravnu, političku i diplomatsku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH.

On ističe da Srbija treba da osnuje memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH sa središtem u Beogradu.

– Ciljevi memorijalnog centra bili bi utvrđivanje tačnog broja stradalih Srba u NDH, čuvanje trajnog sjećanja na srpske žrtve genocida u NDH, upoznavanje domaće i međunarodne javnosti s utvrđenim činjenicama o izvršenom genocidu nad Srbima u NDH i doprinos borbi za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH – naveo je Linta.

Prethodni članakVišković: Sankcije Dodiku i Cvijanović nisu izrečene pojedincima
Naredni članakVladika Dimitrije na Vaskrs služi liturgiju u Sabornom hramu u Trebinju