Lijekovi za dijabetes koštaju 400 puta više nego što bi trebalo

Farmaceutske kompanije prodaju lijekove za dijabetes po cijeni skoro 400 puta većoj od nivoa neophodnog za ostvarivanje profita, navodi se u novoj studiji organizacije Ljekari bez granica (MSF).

Ustudiji, objavljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA) Network Open, takođe se ističe da bi moderne insulinske olovke mogle da se koriste čak i u zemljama sa niskim prihodima ako farmaceutske kompanije “stave ljude ispred svog astronomskog profita”.

Prema računici Ljekara bez granica, jedna insulinska olovka bi mogla da se prodaje sa profitom za samo 0.94 dolara, ali se njene cijene kreću od 1.99 do 90.69 dolara.

Istraživači pozivaju kompaniju Novo Nordisk, proizvođača lijeka za dijabetes Ozempik, kao i firmu Eli Lili koja proizvodi lijek Trulisiti, da odustanu od kontrole nad ovim lijekovima i dozvole da ih proizvodi više firmi širom svijeta, prenosi “The Guardian”.

Novi lijekovi su apsolutna promjena za ljude koji žive sa dijabetesom, ali se oni drže van domašaja stotina miliona ljudi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima – navodi faramaceuska koordinatorka u Ljekarima bez granica i jedna od autora studije Krista Sepuh, prenosi “b92”.

Prethodni članakKarlos Alkaraz šokiran u Majamiju
Naredni članakVideo / Pogledajte privođenje muškaraca iz BiH koji su tvrdili da znaju gdje je nestala djevojčica iz Srbije