Lideri Trojke: Veći dio posla na evropskom putu predstoji nakon 21. marta

Lideri Trojke, odnosno predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavili su da Bosni i Hercegovini tek predstoji veći dio posla na evropskom putu nakon 21. marta.

Govoreći u emisiji BHT1 o predstojećoj sjednici Vijeća Evropske unije i očekivanju “zelenog svjetla” za početak pregovora BiH o članstvu u EU, Nikšić je kazao kako su bili optimisti kada je u pitanju preporuka Evropske komisije.

“Bili smo iznenađeni stavom koji je nama satisfakcija za sve ono što smo prošli i uradili u ovom periodu. Bili smo etiketirani za popuštanje, izdaje, prodaje. Danas nas pitaju kako smo dobili, a nismo ništa dali, pa sad i tu pokušavaju napraviti razdor. Niti smo šta dobili mi niti su oni šta izgubili, ali su dobili građani BiH”, rekao je Nikšić povodom toga što je evropska komesarka Ursula von der Leyen nedavno izjavila da će preporučiti otpočinjanje pregovaračkog procesa, pohvalivši učinak aktuelnog političkog saveza Trojka.

Dodao je da von der Leyen nije morala reći da je za ovu godinu urađeno više nego posljednjih deset godina.

“Dala je procjenu na koju su oni donijeli odluku i preporuku. Ja smatram da će u periodu koji slijedi prevagnuti mišljenje većine. Sedam državnih sekretara još jednom su dali punu podršku BiH i da ćemo dobiti zeleno svijetlo”, kazao je Nikšić.

On smatra da će to dati relaksaciju i u vezi s donošenjem zakona koji su evropski uvjeti, posebno zakona o sudovima, a i u svemu ostalom iako tek predstoji obimniji dio posla.

Napisana preporuka Evropske komisije je fantastična, po mišljenju Konakovića, a temelji se ne na osnovu osjećaja nego činjenica i urađenog posla u BiH, većeg nego u zadnjih deset godina.

-Mi smo svoj dio završili u objektivnim okolnostima. Ocijenjeno je ocjenom 5 što smo do sada uradili”, kazao je Konaković.

On je optimista da Nizozemska, Danska ili neka druga zemlja ipak neće, mada mogu, u predstojećoj drugoj fazi uticati politički na eventualno blokiranje prijedloga Evropske komisije.

“Da li će sada oni apostrofirati neke naredne korake prije prve zajedničke sjednice, koje moramo i bez njih završiti i isporučiti, to bi se moglo desiti. Klub prijatelja BiH (Grčka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Slovenija, Češka i Italija) su stavili svoj kredibilitet i zagovaraju ozbiljno otvaranje pregovara, čak je i Njemačka zadovoljna onim što smo uradili. Ima tu geopolitičkog momentuma koji nam je išao na ruku, agresija Rusije na Ukrajinu, ali mi smo ovu priliku posvećeno zgrabili svim silama i nadam se da ćemo dobiti nagradu 21. marta navečer”, rekao je Konaković.

Predstoji “temeljno snimanje” od Evropske komisije, “magnetna rezonanca“, ističe Edin Forto.

“Nije to da mi sada nešto previše pregovaramo pa oni nama popuštaju. Pregovaranje je – hoćete li danas ili za tri godine usvojiti što oni traže. To je pregovaranje. Pregovarate o roku, a ne o nekim drugim stvarima. U sektoru transporta samo postoje dva poglavlja koji imaju 1.400 odluka za koje morate dići ruke na svim nivoima države i parlamentima, da bi samo jedna tačka bila usklađena sa EU. Eh zamislite sada druge zakone gdje morate riješiti na svim nivoima”, kaže Forto naglašavajući da slijedi nevjerovatan posao budu li evropski partneri dali zeleno svijetlo za otpočinjanje pregovora.

FENA

Prethodni članakVučić nakon sastanka sa Dodikom i patrijarhom: Veliki Vaskršnji sabor 5. i 6. maja
Naredni članakDelegacija NSRS u Rusiji; Sastanak Stevandića i Volodina