Lideri EU dodijelili status kandidata Ukrajini i Moldaviji: Drugi dan Evropskog savjeta posvećen ekonomiji i finansijama

epa10003616 European flags flutter in front of the European Commission, in Brussels, Belgium, 09 June 2022. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U Briselu je danas drugi samita lidera EU, odnosno Evropskog savjeta, koji će mahom biti posvećen ekonomskim i finansijskim pitanjima.

Lideri će drugog dana samita tradicionalno razmatrati pitanja u vezi sa evrozonom, jačanjem bankarske unije i zajedničkim tržištom kapitala.

Drugog dana na prijepodnevnom sastanku u Briselu priključiće se i predsjednici Evropske centralne banke i članovi Evrogrupe.

Lideri će danas razgovarati o ekonomskoj situaciji i posebnim preporukama u vezi sa određenim državama, kao i o hrvatskom usvajanju evra.

Samit lidera EU uslijedio je nakon sastanka EU-zapadni Balkan, na kojem su evropski lideri izrazili nedvosmislenu podršku integrisanju zapadnog Balkana u EU.

Evropski savjet usvojio je juče zaključke o Ukrajini, aplikaciji za članstvo Ukrajine, Moldavije i Gruzije, zapadnog Balkana i spoljnim odnosima.

Na sajtu Evropskog savjeta navodi se da je Savjet prepoznao evropsku perspektivu Ukrajine, Moldavije i Gruzije i ponovio da je budućnost ovih zemalja i njihovih građana u EU.

Lideri EU dodijelili su status kandidata Ukrajini i Moldaviji. U tom kontekstu, lideri su pozvali Evropsku komisiju da podnese izvještaj Savjetu o ispunjenosti uslova navedenih u mišljenjima Komisije o odgovarajućim prijavama za članstvo. Savjet će odlučiti o daljim koracima kada svi ovi uslovi budu u potpunosti ispunjeni, navodi se na sajtu Evropskog savjeta.

Samit lidera EU završava se danas zajedničkom konferencijom za medije predsjednika Evropskog savjeta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Unijom.

Srna

Prethodni članakVulin: Ratno stanje postalo uslov za početak pregovora sa EU
Naredni članakMiša Grof bijesan na Nikolinu jer troši, ona kaže da je svekar šikanira godinama