“LIČNI STAVOVI DŽAFEROVIĆA I KOMŠIĆA NISU STAV BIH” Vučić poručio da se problemi ne mogu rješavati bez razgovora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kod bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića postoji neprincipijelnost kada je riječ o njihovom stavu o Kosovu i putu BiH prema NATO.

Vučić je da BiH nema zvaničan stav o putu prema NATO, a da, kada je riječ o Kosovu, Džaferović i Komšić iznose svoj lični stav da je nezavisno.

On je podsjetio da je razlog odbijanja Džaferovića i Komšića da se sretnu sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim to što je on pohvalio vojnu neutralnost Republike Srpske, a s druge strane njih dvojica tvrde da BiH ide u NATO i da je Kosovo nezavisno.

– To nije stav BiH, već samo njihov stav. Tako je i po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije, gdje direktno ruše teritorijalnu cjelovitost Srbije. Ti ne poštuješ politiku BiH. Radi se o ličnim stavovima DŽaferovića I Komšića, ali nije stav BiH – istakao je Vučić za Televiziju “Prva”.

Vučić je ukazao da Srbija nijednim jedinim aktom nije ugrozila teritorijalni integritet BiH, a poneki članovi Predsjedništva kažu da je Kosovo za njih nezavisno.

Što se zastave BiH tiče, za koju tvrde da nije bila prisutna na sastanku predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Lavrova, Vučić je rekao da za to nije kriv Lavrov, te ocijenio da Džaferović i Komšić imaju pravo na lične stavove, ali da je uvijek pogrešno da se odbija razgovor, jer se bez razgovora ne mogu rješavati problemi.

Komentarišiću bošnjačke primjedbe zašto jedan ministar u Vladi Srbije nosi zaštitnu masku sa zastavama Srbije i Republike Srpske, Vučić je podsjetio da nije imao ništa protiv kada je Džaferović bio u posjeti lideru SDA Sulejmanu Ugljaninu u Sandžaku/Raškoj i ikonografiji kakva je tamo bila.

– Sulja je u to vrijeme lupao gluposti o fašizmu, pošto nije dobio fotelju u Vladi, i pričao je svašta o Srbiji. Šefik je na to ćutao, a ja nisam želio da reagujem na to. A da ne pričam kakva je ikonografija tamo bila. Nisam zbog toga ni uplašen, niti me je strah – rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija nikada nije narušavala nezavisnost Crne Gore, niti se miješala u unutrašnje stvari, “makar ne kao oni kad su priznali nezavisno Kosovo”.

– Jedino što smo tražili je da Srbi imaju svoja prava. Mi imamo po Dejtonu prava na specijalne veze sa Republikom Sprskom, to je naše pravo – rekao je Vučić.