Leglo stršljenova u dječjoj sobi: Stotine insekata u kutiji za roletne

Leglo stršljenova sa više stotina ovih opasnih insekata uspješno je uklonjeno iz dječje sobe porodice Stojanović u Vladičinom Hanu.

Akciju uklanjanja legla uspješno je obavio Vladica Stanković iz Udruženja “Poskok” iz Vladičinog Hana. On navodi da je roj stršljenova formirao leglo u prostoru za roletnu na prozoru dječje sobe u porodičnoj kući Stojanovića. Oni su to pokušali da sami riješe, ali je već bilo previše insekata koji su bili spremni da čuvaju i brane svoje leglo.

“To je verovatno krenulo pre nekoliko meseci na mestu koje odgovara stršljenima, prozor je na sunčanoj strani, ispod je radijator, pa su insekti tu formirali leglo. Kada se jednom ‘usele’, teško ih je isterati, množe se brzo i znaju da budu veoma opasni po ljude. U ovakvom leglu zna da bude više stotina stršljenova, a bilo je i puno larvi”, navodi Vladica.

Vladica Stanković je širom Srbije poznat kao specijalista za hvatanje zmija, ali ima i dugogodišnje iskustvo i sa drugim životinjama koje znaju da ljudima prave neprilike. U ovakvim slučajevima, pored obaveznih zaštitnog odijela i šešira sa mrežicom, koristi sredstva za deratizaciju koja su efikasna nakon što se ukloni gnijezdo stršljenova.

“Neki ljudi u leglo stave pivo da namame stršljene koji se, navodno, udave, ali je najsigurnije kada se kompletno leglo ukloni i prostor očisti nekim jakim sredstvom”, kaže Stanković.

Istog dana, Vladica je uklonio još jedno gnijezdo koje su stršljeni napravili u kartonskoj kutiji na terasi porodične kuće u kojoj sama živi starija žena. Iskustvo kaže da, otprilike, svake četvrte ili pete godine dolazi do veće najezde stršljena a ova godina je, dodaje on, u okvirima prosjeka.

(Večernje novosti)