Lavrov: Zapadne zemlje izabrale rizičan put u BiH

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tokom razgovora sa francuskim ministrima spoljnih poslova i odbrane u formatu “dva plus dva” bilo riječi o BiH i o Kosovu i Metohiji, te da Zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja.

Lavrov je rekao da u posljednje vrijeme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja, prije svega kada je riječ o imenovanju takozvanog novog visokog predstavnika, što se i dogodilo prije nekoliko mjeseci, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, takozvani visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom sporazumu i koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure neophodne da se ta odluka odobri unutar Savjeta bezbjednosti UN.

– Obratili smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale, budući da on predstavlja prijetnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države – naglasio je Lavrov.

Lavrov je rekao da su on i njegov kolega Sergej Šojgu takođe skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova gdje EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, nije u stanju da sprovede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a prije svega je riječ o zajednici srpskih opština.

– To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopšte uspjela da osigura takav dogovor, međutim, to što Brisel ne može Prištinu da natjera da taj dogovor i implementira, samo po sebi dovoljno govori – istakao je on.

Ministri inostranih poslova i odbrane Rusije Sergej Šojgu i Sergej Lavrov danas su održali pregovore u formatu “dva plus dva” sa francuskim kolegama – ministrima inostranih poslova i odbrane Žan-Iv Le Drian i Florens Parli.

Prethodni članakZa virusno zapaljenje pluća nema lijeka; Јedino oružje je vakcinacija
Naredni članakDodik u Aušvicu odaje poštu žrtvama Holokausta