Lavrov: Pregovori o miru bi mogli da budu i u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi pregovori s Ukrajinom mogli da budu održani i u Beogradu, kao i da su pored Istanbula, gdje je već dogovoren sastanak, spremni da razmotre i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd.

Lavrov je tako odgovorio u intervjuu za srpske medije na pitanje šta misli da li bi Beograd bio savršeno mjesto za pregovore za okonačanje ovog rata.

“Beograd sa svojm statusom, kao grad i tačka gledišta u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim nivoima”, rekao je Lavrov.

Istakao je da mjesto pregovora treba da bude prihvatljivo i za jednu i drugu pregovaračku ekipu.

“Imali smo tri puta direktne razgovore u Bjelorusiji, a onda smo imali pauzu, jer zbog tehničkih razloga nije moglo da bude direktnih razgovora. Sada je dogovor postignut za sastanak u Istanbulu. To održava geografsku tačku gdje su se podudarile mogućnosti obje zemlje”, naveo je Lavrov.

Ponoviću spremni smo da sagledamo i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd, poručio je Lavrov.

“Putin nikada nije odbijao sastanak sa Zelenskim”

Lavrov je izjavio da ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali da bi taj susret trebalo da bude dobro pripremljen.

Lavrov je u razgovoru sa četiri srpska medija, a na pitanje Tanjuga da li je moguć susret Putina i Zelenskog, kazao da bi bilo kontraproduktivno samo se sastati i razgovarati.

“Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno”, kazao je Lavrov.

Podsjetio je da se pregovori s ukrajinskom stranom nastavljaju sutra u Istanbulu.

“Sada je najvažnije da prestanu da se podstiču Ukrajinci da naprave privid sporazuma, što su radili sa Minskim sporazumima kada su imitirali proces. Ovog puta tako neće moći. Potreban je rezultat”, naglasio je Lavrov.

On je podsjetio da su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine obavezni element dogovora kojima Rusija teži.

“Ne može Rusija da pristane na to da se od Ukrajine napravi isturena pozicija NATO-a puna oružja. Ne možemo pristati da Zapad podstiče iskorjenjivanje svega ruskog u Ukrajini”, naveo je Lavrov.

On je podsjetio na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da “NATO treba da snosi odgovornost za globalnu bezbjednost”, te ocijenio da to govori da Alijansa želi da proširi zonu svoje odgovornost i na indopacifički region.

Osvrćući se na NATO agresiju na SR Jugoslaviju 1999. godine, Lavrov je rekao da se sada više niko i ne sjeća kako je iskorišćena Misija OEBS-a na Kosovu na čelu sa Viljemom Vokerom, koji je u Račku proglasio navodni genocid, na osnovu čega je Zapad bombardovao Beograd.

“I tada je Džo Bajden zatražio da se bombarduju mostovi. Kad je kasnije otkriveno da su u Račku ubijeni pripadnici albanskih naoružanih formacija preobučeni u civilnu odjeću, to više nikom nije bilo važno. Zapad misli da može sve”, rekao je Lavrov.

On ističe da je dvoličnost zapadnih kolega dobro poznata, ali da Rusija sve ove godine nije odustajala da poziva na jedinstvena pravila bezbjednosti koja bi bila zajednička za sve zemlje.

Lavrov je poručio da Evropa i čitav svijet treba da se zamisle nad nacifikacijom Ukrajine, te dodao da je ukrajinska vojska puna oficira dobrovoljačkih bataljona koji, kako kaže, otvoreno propagiraju nacističke ideje.

On je rekao da je cilj vojne akcije Moskve u Ukrajini “bezuslovno otklanjanje prijetnji koje su bile uzrok pogibije hiljade ljudi”, koje je pratilo ćutanje Zapada.

“Ako se Zapad sad sjetio humanitarnog prava i potrebe da se spasu životi ljudi, ja ću to pozdraviti. Ali treba pogledati koji su uzroci takvog ponašanja, a to je da se u Ukrajini stvarala anti-Rusija”, rekao je Lavrov.

“Glasine o Putinu i Šojguu potpuna glupost”

Glasine o lošem zdravlju ruskog predsjednika Vladimira Putina i o navodnom nestanku ministra odbrane Sergeja Šojgua su gluposti koje šire ukrajinske službe, tvrdi ministar spoljnih poslova Rusije.

“To su gluposti koje šire specijalne službe Ukrajine, ali i neoliberali iz Rusije koje se nalaze u inostranstvu i kojima daju papire s uputstvima šta treba da govore tog dana”, rekao je on.

Lavrov je istakao da su svi živi, zdravi i da rade.

“Svakodnevno se to može vidjeti preko televizije i društvenih mreža. Cijela Vlada i predsjednik rade na očuvanju interesa Rusije”, podvukao je on.

Prethodni članakPoginula devetnaestogodišnja djevojka, tri osobe povrijeđene
Naredni članakŠesti dan borbe sa vatrenom stihijom u Hercegovini