Lavrov: Kako Amerika rješava “egzistencijalne prijetnje” – primjer je Јugoslavija

Rusija je još od 2007. godine, od Minhenske konferencije, a konkretnije nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine, upozoravala da neće trpjeti haos na svojim granicama koje izazivaju SAD, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na forumu “Primakovska čitanja”.

Kada se Amerikancima 2003. godine učinilo da je u Iraku izgrađen neki atomski reaktor za pravljenje “prljave bombe”, Lavrov je postavio pitanje: “Јesu li oni nekoga upozoravali osam godina? Ne, samo su ujutru ustali, rekli: SB UN ne želite (da odobrite intervenciju), mi ćemo bez vas. I gdje je sada taj Irak?”.

– Јugoslavija, “egzistencijalna prijetnja” za SAD, udaljena je 10.000 milja preko okeana. Bez upozorenja (su pokrenuli intervenciju): mi smo tako odlučili i krenuli. To je problem zapadnog mentaliteta, zapadnih instikata – rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je podsjetio na to, kako su Raka u Siriji i Mosul u Iraku zbrisani sa lica zemlje nakon američke intervencije.

Osvrnuo se i na prijetnje kod granica SAD: iz Meksika im prijete izbjeglice zbog čega dižu zid, dok su se u Kanadi pojavile neke super svinje koje svima dosađuju.

Prethodni članakUpućena inicijativa za smjenu Heleza
Naredni članakVišković najavio povećanje penzija i plata u prosvjeti