Lavrov doputovao u Skoplje, Bugarska zatvorila svoj vazdušni prostor zbog Zaharove

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je tokom noći u Skoplje na sastanak Savjeta ministara OEBS-a koji se održava u Sjevernoj Makedoniji.

Dužina rute ministarskog aviona iznosila je oko 4.000 km, put je trajao više od pet sati. Lavrovljev avion je preletio Tursku i Grčku na putu za Sjevernu Makedoniju, iako se ranije očekivalo da će letjeti preko Bugarske.

Kako javljaju ruski mediji, bugarska strana odbila da dozvoli prelet aviona šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova ako se u njemu bude nalazila zvanična predstavnica ruskog diplomatskog resora Marija Zaharova.

U Skoplju se održava trodnevni 30. skup ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koji će okupiti preko 70 delegacija sa oko 1.000 članova.

Ministri će donijeti odluke o daljem funkcionisanju OEBS, a izvesno je da će odlučiti da Malta preuzme ulogu predsjedavajućeg OEBS za 2024. godinu.

Nakon više od tri decenije nezavisnosti, Sjeverna Makedonija je prvi put domaćin ovakvog jednog skupa, što se u zemlji ocenjuje kao veliki uspeh domaće diplomatije. Pripreme za ovaj događaj trajale su cijelu godinu, a tokom skupa biće angažovano više policijskih službi.

Prethodni članakBlinken ponovo u Izraelu, glavna tema nastavak primirja u Pojasu Gaze
Naredni članakMuzej Hercegovine: Veče posvećeno Bratu Pavloviću