„Lavrov dolazi i u Istočno Sarajevo, sastaje se sa rukovodstvom RS“

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se veoma raduje dolasku ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova u posjetu BiH, te dodao da će se i rukovodstvo Republike Srpske sastati sa njim.

„Imaću priliku da ga ugostim u Istočnom Sarajevu i to je veoma važno. Čak mi je važnije što će Lavrov doći u Istočno Sarajevo nego u Sarajevo. I rukovodstvo Srpske će imati sastanak sa njim“, rekao je Dodik.

Kada je riječ o predstojećim izborima u SAD, Dodik je rekao da navija da pobijedi aktuelni američki predsjednik Doland Tramp.

„Navijam da Tramp pobijedi. Ako pobijedi (Džozef) Bajden, idemo dalje. Mislim da mu (Bajdenu) treba reći da je posljednjih 20 godina negativan prema Srbima. Nažalost, ako pobijedi, moraćemo da istrpimo i Bajdenov mandat. Istrpićemo i to, nije kraj svijeta“, rekao je Dodik za „Večernje novosti“.

On je istakao da se ne treba stiditi i da se očekuje od političara da kažu da je Bajden bio negativan prema Srbima.

Dodik je naveo da prati ono što je u Americi interes Srba koji većinski glasaju za Trampa, te podsjetio da je na prošlim američkim predsjedničkim izborima u Sarajevu bila organizovana javna podrška Hilari Klinton protiv Trampa.

Dodik je Vašingtonski sporazum Beograda i Prištine ocijenio kao dobar aranžman za Srbiju, te dodao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uradio dobar posao za Srbe i Srbiju i treba nastaviti dalje.

Na pitanje hoće li se poljuljati odnosi Srba sa Rusijom nakon učestalih razgovora na relaciji Srbija-SAD, Dodik je rekao da odnos Srba, Srbije i Republike Srpske sa Rusijom ostaje dobar i korektan.

„Rusija je faktor koji je za mir i stabilnost u regionu. Rusija je za Dejtonski sporazum. Približavanje Beograda i Vašingtona i razgovori su dobri i to nema veze sa NATO-om. Pogotovo nema veze sa BiH. NATO nije opcija za Republiku Srpsku i tu se priča završava“, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da pojedinci izvlače priče da je on ruski čovjek i slično, poručivši da je on čovjek Republike Srpske i Srbije i nikoga više.

Komentarišući „podizanje prašine“ oko mogućeg dvojnog državljanstva Srbije i Republike Srpske, Dodik je rekao da je dvojno državljanstvo potrebno, jer se radi o integraciji i međunarodnim standardima, te podsjetio da se u EU to radi na svakom koraku.

„Dušebrižnici su počeli odmah da viču kako je dvojno državljanstvo Republike Srpske sa Srbijom put u iseljenje. Nije put u iseljenje“, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da mnogo ljudi iz Republike Srpske ima državljanstvo Srbije, među kojima je i on sam.

„Mi pripadamo srpskom narodu i to se potvrđuje kroz dvojno državljanstvo. Mi smo Srbi, mi nismo bosanski Srbi“, rekao je Dodik, navodeći da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić korektan i pozitivan po tom pitanju.

Komentarišući to što se Vučić nedavno upisao u školu za košarkaške trenere i ima li mjesta za za njega u „Igokei“, Dodik je odgovorio potvrdno.

„Naravno, ako Vučić hoće, može sutra biti glavni trener `Igokee`. Ali, pod uslovom da mi obeća da ćemo napraviti tim koji će pobjeđivati i `Zvezdu` i `Partizan` u Beogradu. Iako volim Beograd mnogo, volim i da pobijedim `Zvezdu` i `Partizan` u Beogradu“, rekao je Dodik.