Lana Pudar “izazvala” investiciju od osam miliona KM

Mostar je ovo zaslužio, mostarska djeca su ovo zaslužila i svakako, ovo je itekako zaslužila djevojčica bez koje sasvim sigurno ne bi bilo cijele ove priče o izgradnji zatvorenog Olimpijskog bazena, a to je naša Lana Pudar, rekao je Damir Đedović predsjednik Kluba vodenih sportova ORKA iz Mostara.

Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog budžeta za 2022. godinu kojim je predviđeno i da se izdvoji osam miliona KM za izgradnju zatvorenog Olimpijskog bazena u Mostaru. Plivači i sportski radnici iz grada na Neretvi jednoglasni su da zasluge za višemilionsku investiciju nadležnih pripadaju najboljoj mladoj bh. plivačici svih vremena Lani Pudar.

– Bez Lane Pudar ne bi bilo bazena, ne bi bilo priče. Ne bi se uopšte razgovaralo na tu temu. Ljudi su prepoznali da je ona predodređena za velike stvari i da ih je sposobna napraviti – kazao je Damir Đedović.

Priča o zatvorenom Olimpijskom bazenu u Mostaru traje već skoro pet decenija.

– Prvi idejni projekat za izgradnju zatvorenog bazena Olimpijskog u Mostaru je napravljen 1974. godine. Nikada se nije ništa uradilo po tom pitanju, ovo je prvi put da su se sredstva našla, a cijelu priču je vrhunskim rezultatima potakla upravo Lana. Mostar sa izgradnjom Olimpijskog bazena definitivno postaje jedan od središta regije plivačke, jer pored Lane ima tu još mnogo Lana u nastajanju. Ne postoje riječi koje bi opisale osjećaj sreće, zadovoljstva i ponosa koji osjećamo – dodao je Đedović.

On je izrazio nadu da će sada grad Mostar po usvajanju budžeta što prije ispoštovati sve potrebne procedure i zakonske propise, kako bi napokon krenula izgradnja zatvorenog Olimpijskog bazena.

– U narednih mjesec dana ćemo tačno znati dokle se došlo sa projektnom dokumentacijom. Jedan projekat koji je i prezentovan predviđa gradnju Olimpijskog bazena na montažnom principu. Firma koja je uradila prezentaciju u Gradskoj upravi dala je rok za gradnju od godinu dana. Znam da je gradonačelnik kada se Lana Pudar vratila sa Svjetskog prvenstva izrazio želju da Mostar dobije bazen kao onaj koji se gradi u Trebinju, te je trebalo da stupi u kontakt sa ljudima iz Trebinja u vezi sa njihovim projektom  – pojasnio je Đedović.

Takođe, postoji i grupa arhitekata iz Mostara koja je ponudila i svoje idejno rješenje.

– Ima i ta zamisao da grupa arhitekata iz Mostara naprave projekat koji bi bio njihov pokon gradu. Šta će grad prihvatiti zaista ne znam, ali smo došli u situaciju da možemo se nečemu nadati, jer su odobrena sredstva pa skoro dovoljna za kompletnu izgradnju. Zavisi samo za koju soluciju će se odlučiti. U određenim okolnostima i osam miliona je KM dovoljno. Stvoreni su uslovi da se može razgovarati, niko neće da razgovara bez novca, a novac je odobren. Sad čekamo da vidimo kako će se rješavati administrativno političke peripetije za koje se nadam da neće biti prepreka za realizaciju – istakao je Đedović.

Iza Lane Pudar je briljantna godina u kojoj je između ostalog osvojila i bronzanu medalju na Svjetskom seniorskom prvenstvu, te nastupila i na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju. Bosna i Hercegovina trenutno ima samo dva Olimpijska bazena, zatvorenog tipa, u Sarajevu i Banjaluci.

Nezavisne Novine

Prethodni članakMOSTARSKA INSPEKCIJA IZLAZI NA TEREN-ZA NEOPRAVDANO PODIZANJE CIJENA KAZNA DO 10.000 MARAKA
Naredni članakKorona se smiruje u Mostaru