Lalić: Cijene repromaterijala neće uticati na jesenju sjetvu

Јesenja sjetva u Srpskoj je već počela, ove godine mnoge jesenje oranice mogle bi ostati neobrađene, razlog toga svega su cijene repromaterijala, koje su ove godine znatno veće nego prethodnih godina.

– Prema procjenama stručnih službi imaćemo oko 67.500 hektara zasijanih površina u jesenjoj sjetvi. To je povećanje za 3.000 hektara u odnosu na prošlu godinu. Dominantna je pšenica, i bez obzira na sve probleme, od suše, pa i poskupljenja repromaterijala, imaćemo veće sjetve nego ranije – naglasio je načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Za 100 kg mineralnog đubriva poljoprivrednici ove godine moraće da izdvoje i do 130 KM. Dok su cijene repromaterijala iz dan u dan sve veće.

– Globalni trend poskupljenje energenata doveli su do poskupljenja repromaterijala, prije svega đubriva. U principu, ako budu dobri prinosi, tj. “rodna godina”, cijena ne bi trebala ići gore kada je u pitanju krajnji potrošač – istakao je Lalić, gostujući u Јutarnjem programu.

On je dodao da resorno Ministarstvo i dalje pomaže i sufinansira proizvođače.

Prethodni članakEkstremno topljenje leda na Grenlandu – svijetu prijete poplave
Naredni članakPolitičku krizu u BiH rješavati dijalogom, Inckova odluka udar na Dejton