Kusturici nagrada “Borislav Stanković” za kompletan književni opus

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica nagrađen je književnim priznanjem “Borislav Stanković” koje je dobio za cjelokupan književni opus, odlučio je žiri Manifestacije “Borina nedelja” u okviru koje se dodjeljuje i priznanje Književne zajednice “Borislav Stanković”.

Članovi žirija Slađana Јaćimović, Aleksandar Laković i Milo Lompar jednoglasno je donio ovu odluku, obrazloživši da u Kusturičinom pripovijedanju tragika balkanskih iskustava i njihovih izukrštanih svjetova dobija snažan dokumentarni i faktografski odziv.

Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice “Borislav Stanković”, rekao je da se “situacije i likovi Kusturičine proze, mali i skrajnuti ljudi, potisnuta patnja njihovih života, koja katkad dobija humorni odziv u umetničkom doživljaju, zaumni jezik i sugestije prizora i slika mogu pronaći u tradicijskoj liniji srpske književnosti koju reprezentativno predstavlja djelo Bore Stankovića”.

– Utoliko je prirodnije da nagrada sa imenom pisca “Nečiste krvi” pripadne Emiru Kusturici – naveo je Mihailović.

Književna nagrada “Borislav Stanković” ustanovljena je 1992. godine, a među laureatima su Milorad Pavić, Svetlana Velmar Јanković, Radovan Beli Marković, Dragoslav Mihailović, Milovan Danojlić i Momo Kapor.

“Borina nedelja”, koju organizuje Književna zajednica, počinje 24. marta, a biće održana u Vranju i u Beogradu.

Prethodni članakPrvo mjesto će vas iznenaditi: Svjetski poznati sajt dao listu NAJBOGATIJIH PJEVAČA
Naredni članakĐoković direktor Dubaija, ovo su detalji arapskog ulaska u ABA ligu