Kurc: Austrija želi datum za članstvo zapadnog Balkana u EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je sinoć u Ljubljani da bi Austrija željela datum proširenja EU na taj region.

“Ako nema datuma onda to često znači da se tempo smanjuje”, naglasio je Kurc u izjavi novinarima uoči današnjeg Samita EU-zapadni Balkan.

On je ocijenio da je pozitivno što se održava Samit EU-zapadni Balkan i što postoji privrženost Unije proširenju, a upitan o spekulacijama da predsjednik Francuske Emanuel Makron neće promijeniti čvrsti stav u vezi proširenja EU prije predsjedničkih izbora, Kurc je kazao da tako nešto smatra pogrešnim pristupom.

Kurc je izrazio zadovoljstvo što se ponovo održava direktan susret s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana, podsjetivši da je posljednji takav sastanak bio 2018. prije pandemije.

Zahvalio je slovenačkom premijeru Janezu Janši na organizaciji skupa i istakao da postoji pozitivan razvoj na zapadnom Balkanu kroz reforme.

“Tako, na primjer, Srbija ima snažan privredni rast. Zato postoji i hitni interes da EU zauzme vjerodostojnu poziciju na Balkanu”, poručio je austrijski kancelar.

Prethodni članakEksponati iz biblioteke Vladimira Putina izloženi u Muzeju Žitomislić
Naredni članakU posljednja 24 časa umrlo 76 osoba u Njemačkoj