Kuća mladog bračnog para u Hercegovini privukla pažnju mnogih (FOTO/VIDEO)

Od kružne kuće na Zlatiboru, do magične kuće za odmor u Istri, u regionu je toliko divno uređenih nekretnina da nije lako izabrati najljepšu.

Ipak, jedan projekat u Hercegovini izbija u sam vrh jer se ne zna da li je privlačniji spolja ili iznutra.

Nina Soče, arhitektica iz zagrebačkog Studija Soče, za Zadovoljnu priča kako je nastala ideja o prelijepoj kamenoj kući s bazenom.

„Cilj projekta pod nazivom Domus Lapis, u prevodu Kamena kuća, bio je stvoriti mladom bračnom paru utočište od svakodnevnice i užurbanog gradskog života. S obzirom na porijeklo investitora, kao logična lokacija se nametnula parcela s već postojećom kamenom kućom u dijelu jugozapadne Hercegovine nedaleko od granice s Hrvatskom“, počinje Nina priču.

Kako kaže, postojeća kuća je bila tipični primjer stare, tradicionalne, hercegovačke kuće od kamena dimenzija 5 x 10 m, dvoslivnog krova, s otvorima orijentisanim prema istoku.

Zbog ruševnog stanja i dotrajalosti materijala planirano je na mjestu postojeće izgraditi novu kuću, i to upotrebom tradicionalnih materijala u savremenoj varijanti, uz njegovanje prirode i lokalne tradicije.

Tako je nastao projekat neohercegovačke kuće Domus Lapis.

„Kuća je smeštena na platou s bazenom odakle se pruža pogled na stari maslinjak. S obzirom na kosu konfiguraciju terena, svojom zadnjom stranom je ukopana, a ostatak parcele je ograđen od okolnog terena kamenim podzidama. Prilaz kući je sa sjeverozapadne strane stazom od velikoformatnih ploča prateći logiku serpentina. Na platou je zadržano postojeće drvo ispod kojeg je izveden kružni sto sa stolicama i rasvjetom iznad, što čini idealan prostor za druženje na otvorenom. Vođeni tradicijom, na neposrednom zidu je ugrađen zatečen kamen kao izvor okrepe tokom ljetnjeg razdoblja. Neposredna okolina ostaje prirodna, uz minimalne intervencije u vidu položenog kamenjara i zasađenog mediteranskog bilja.“

Kako bi se što bolje uklopila i utopila svojim izgledom u okolinu, kuća je kompletno obložena kamenom, uključujući i petu fasadu, odnosno krov. Problem oticanja vode niz fasadu je riješen skrivenim olucima, dok je spoljašnja stolarija izrađena od profila u kombinaciji aluminijum-drvo.

A sada ono posebno zanimljivo – unutrašnjost.

„Enterijer kvadrature 56 m2 se sastoji od prizemlja podijeljenog na prostor kuhinje i trpezarije, kupatila i dnevnog boravka, te galerije gdje se smjestio spavaći prostor. Funkciju ognjišta iz tradicionalne varijante zamijenio je otvoreni kamin u prostoru dnevnog boravka.“

S obzirom na to da je kuća namijenjena za odmor, posebno za vrijeme toplijeg razdoblja u godini, kada su u pitanju materijali i oblikovanje, ne postoji jasna granica između enterijera i eksterijera, kaže naša sagovornica.

„Misao vodilja u oblikovanju je bila da isto bude funkcionalno i ne opterećuje enterijer s previše detalja u funkciji estetike. Većina elemenata u enterijeru su zidani i obloženi mikrocementom, te su samim tim postali sastavni dio kuće.“

A kako bi se dobio jednostavan, bezvremenski i nepretenciozan utisak ambijenta, korišćeni su svijetli tonovi u rasponu od sivih i smeđih, grublje teksture, prirodni materijali poput punog drveta, keramike, ratana, lana i pamuka.

„Korišćena rasvjetna tijela su podijeljena u dvije kategorije: primarna tačkasta rasvjeta jednostavnog i diskretnog dizajna kako bi se naglasak stavio na objekat osvjetljenja, i podnih i stonih lampi koje pružaju ugodno ambijentalno svjetlo.“

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Studio Soče d.o.o. (@studio_soce)

Prethodni članakNovitović: Spremni smo produžiti boravak u Sloveniji ako bude potrebe
Naredni članakNovi detalji ubistva navijača: Hrvat, Albanac i tri Grka imali krvave noževe