Krivokapic: Izjava Ðukanovica ogolila inspiratora tenzija

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ocijenio je da je današnja izjava predsjednika Mila Ðukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno “ogolila” inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori.

“Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vjekovnom sjedištu svoje mitropolije na Cetinju i država će obezbediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantnija vjerska zajednica u Crnoj Gori po broju vjernika ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo”, istakao je Krivokapić, a saopšteno iz njegovog kabineta.

Krivokapić smatra da je najmanje važno gdje će toga dana biti Ðukanović, ali da je važno pozvati ga da, kako je naveo, “prestane da izaziva i podgrijava sukobe, podjele i tenzije”.

Premijer Crne Gore ocjenjuje da Đukanović to radi sa ciljem da “spriječi ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje”.

Krivokapić je naveo da Ðukanović, kao predsjednik Crne Gore mora naučiti da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu vjersku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi tamo gdje ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju, i da jednom stane u zaštitu vjerske slobode Crkve koju je, kako je naveo Krivokapić, dok je njegova partija bila na vlasti, “do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan”.

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanovića ocijenio je prethodno da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat, kako je naveo, neprimjereno veliki značaj i izrazio nadu da će njegov apel da ustoličenje bude održano van Cetinja “čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”.

Ðukanović je takođe rekao da će, ako ne bude uvažen njegov apel i ako ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak bude na Cetinju – 5. septembra biti u prestonici.

Prethodni članakDodik: Na sastanku u Sarajevu sam snažno branio poziciju Srpske
Naredni članakAustralka Rijanan Ifland najbolja skakačica u Mostaru