Kristofer Hil novi američki ambasador u Beogradu

Predsjednik SAD Džozef Bajden nominovao je diplomatu Kristofera Hila za novog američkog ambasadora u Srbiji, objavljeno je na sajtu Bijele kuće.

Hil je domaćoj javnosti poznat kao specijalni izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu.

Bio je i član pregovaračkog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je okončan sukob u BiH, navodi se na sajtu Bijele kuće.

U biografiji Hila navodi se da je karijerni diplomata, član službe spoljnih poslova. Profesor je na Univerzitetu Kolumbija na katedri za međunarodne i javne poslove.

Nakon povlačenja iz službe spoljnih poslova 2010. godine, Hil je bio ambasador SAD u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika i šef američke delegacije u pregovorima o Severnoj Koreji.

Deset godina je bio dekan škole za internacionalne studije Džozef Kembel, a zatim je predavao i na Univerzitetu u Denveru.

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frejžer za pregovore o miru i nagradu za izuzetnu službu državnog sekretara.

Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.

Prethodni članakSavjet bezbjednosti UN o situaciji na Kosmetu
Naredni članakPoplave u Grčkoj: Ljudi na krovovima zgrada čekaju spasioce, ulice kao rijeke