KRIŠTO: STVORENE PRETPOSTAVKE ZA IMPLEMENTACIJU PLANA RASTA EU

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je usvajanjem Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu stvorene pretpostavke za implementaciju novog plana rasta EU.
Krištova je nakon današnje sjednice Savjeta ministara u Mostaru navela da je usvojen Nacrt budžeta u iznosu od 1.355.400.000 KM koji je veći za 40 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji.

Prema njenim riječima, ovim je stvoren ambijent za nesmetan rad institucija BiH i izvršavanje međunarodnih obaveza, ali i provođenje neophodnih reformi.

“Juče smo obavijestili Evropsku komisiju o usaglašavanju seta reformi i da smo, kada je u pitanju narativni dio reformi, uskladili 98 odsto”, navela je Krištova.

Govoreći o planu rasta i ispunjavanju liste prioriteta, Krištova je rekla da se EU još nije izjasnila, ali da je BiH poslala sve šta je urađeno.

“Ostale su tri reforme. Na granici smo za još jednu. Vid‌jećemo šta će reći Evropska komisija. Ono što znam jeste da trebamo ispuniti sve, ali 99 odsto i ako ostane jedna da neće biti problem”, rekla je Krištova.

Ona je dodala da su na današnjoj sjednici usvojene i važne odluke kada je u pitanju raspod‌jela sredstava od četiri ge mreže, te unapređenje putne infrastrukture, digitalne transformacije i projekta unapređenja telekomunikacija.

“Sredstva od preko 62 miliona KM podijeljena su tako da će 19 miliona KM biti utrošeno za unapređenje infrastrukturnih projekata na nivou BiH, a ostala će biti raspođeljena entitetima i Brčko distriktu”, rekla je Krištova.

Ona je izrazila nadu da je ovo unaprijeđenje cijelog sistema i da je iskazana odgovornost jer su sredstva ležala na računu, a sada će biti utrošena na važne projekte.

Kada je riječ o Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, Krištova je rekla da niko ne koči ovo pitanje, već da se čekalo usvajanje budžeta.

Prethodni članakSkoko: SPS uvijek podržava nacionalno važna pitanja kao što je Deklaracija
Naredni članakAMIDŽIĆ: USVOJENA I ODLUKA O RASPODJELI SREDSTAVA RAK-a