KRAJ DRAME NA PRENJU: Hrabri pripadnici GSS-a izvukli promrzlog Francuza (video)

Pripadnici GSS-a Prenj nadljudskim naporima spasili su večeras francuskog državljanina koji koji se izgubio i promrzao na Prenju.
”Dana 23.11.2023 godine oko 16,00 zaprimljena je dojava planinara, francuskog državljanina da se nalazi na planini Prenj, na njemu nepoznatoj lokaciji, da je promrzlih ekstremiteta i traži pomoć. Na osnovu podataka koji su postojali, na teren su izašli pripadnici GSS PRENJ sa svojim medicinskim timom”, naveli su iz GSS-a Prenj.
Dodaju da su idući prema lokaciji za koju se pretpostavljalo da se francuski državljanin nalazi naišli se na poteškoće, odron, klizište, vododerine i snijeg, koje su se morale preći.
”Nakon potrage pronađena je izgubljena muška osoba za koju je utvrđeno da je na Prenj došao iz pravca Jablanice u namjeri da se spusti u Konjic ali se na lokalitetu konjičke Bjelašnice izgubio i uspio je pozvati pomoć. Prema njegovoj izjavi kreće se od Gibraltara prema Istanbulu planinskim vijencima”, saopšteno je iz GSS-a.
Medicinski tim GSS PRENJ je ukazao pomoć planinaru gdje su mu konstatovane promrzline ekstremiteta i hitno je pokrenut transport evakuacija prema bolnici u Konjicu.
U akciji je učestvovalo 10 pripadnika GSS PRENJ sa svojim medicinskim timom. Akcija završena u 20,00 sati.
Prethodni članakFUP pronašao velike količine naoružanja u Mostaru
Naredni članakVico Zeljković: Ukrajina najteži protivnik