Krah vakcinacije u Hrvatskoj

 

Najveći punkt za vakcinaciju u državi, na Zagrebačkom velesajmu, juče je zjapio prazan, piše u nedjelju Jutarnji list. Brojni ljekari i medicinske sestre su, uprkos javnom pozivu građanima da se bez prethodne najave i narudžbe može doći vakcinisati Fajzer vakcinom  ko god hoće, veći dio dana sjedili i čekali građane, koji nisu pokazali velik interes.

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, potvrdio je da juče nije bilo velikog interesa te da je vakcinisano samo 797 građana.

Gotovo svi koji su se došli vakcinisati, došli su na početku radnog dana kako bi izbjegli vrućine. S druge strane, vjerovatno je dobar dio naših sugrađana otišao na more, kaže Šostar.

Iako je, ističe, Zagreb među gradovima koji imaju najveći udio vakcinisanih  u zemlji, nisu zadovoljni jer se mlađa populacija nije vakcinisala.

Početkom sedmice zato imamo sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te ćemo mu predložiti kampanju koja će se prvenstveno odnositi na mlade – najavljuje Šostar. Iznio je i da podaci od petka govore kako je najveći obuhvat vakcinacijom prvom dozom unutar Hrvatske postignut u Zagrebu i iznosi 44,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 53,6 posto odraslog stanovništva, a završena vakcinacija u najvećem je obuhvatu takođe u Zagrebu, i to 34,9 posto ukupnog, odnosno 42,4 posto odraslog stanovništva, donosi Jutarnji list.

Prethodni članakSedam požara na području Mostara
Naredni članakDučićeva ulica u znaku umjetničkih slika