Kovačević: Visoki predstavnik u BiH ne postoji; Nemoguće odgovarati za neizvršenje njegovih odluka

U BiH ne postoji visoki predstavnik i nemoguće je odgovarati zbog neizvršenja odluka čovjeka koji ne postoji, rekao je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– Posljednji visoki predstavnik u BiH bio je Valentin Incko, koji je podnio ostavku. Poslije njega niko nije imenovan za visokog predstavnika – napisao je Kovačević na društvenim mrežama.

Dodaje da je Aneks 10 Dejtonskog sporazuma jasno definisao proceduru kako se imenuje visoki predstavnik i u tom smislu je potpuno jasno da trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik.

– Aneks 10 je jasno definisao i nadležnosti visokog predstavnika, u slučaju kada je neko imenovan na tu poziciju, a među njima definitivno nije bilo kakvo nametanje ili mijenjanje zakona. Eventualno podizanje optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića za neizvršenje odluke visokog predstavnika koji ne postoji, bio bi direktan politički progon i udar na Dejtonski sporazum, Ustav BiH i Republike Srpske, kao i na sam demokratski poredak u BiH – ističe Kovačević.

Napominje da ovakva vrsta političkog progona i udara na Dejtonski sporazum bi sasvim sigurno izazvala jasan i odlučan politički odgovor Republike Srpske.

Prethodni članakProsječna plata 2025. godine u Srbiji će biti 1.000 evra
Naredni članakJak zemljotres u Turskoj: Ljudi skakali sa zgrada, povrijeđene 23 osobe