Kovačević: Politički proces protiv Dodika i Lukića završiće porazom onih koji su ga pokrenuli

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića vodi politički, a ne pravni proces, koji će se završiti porazom onih koji su ga pokrenuli.

– Od početka ovoga što pokušavaju da nazovu procesom, potvrđuje se samo jedno – da je u pitanju politički, a ne pravni proces. Radi se o klasičnom političkom progonu predsjednika Republike Srpske zbog toga što je predsjednik, to je jasno i to je potvrđeno javno objavljenom optužnicom – rekao je Kovačević.

On je naglasio da je evidentno da Dodik smeta predstavnicima međunarodne zajednice i političkog Sarajeva još od prvog dana kada je postao predsjednik Vlade Republike Srpske i da oni, kako kaže, sve vrijeme smatraju da će, kada sruše Dodika, srušiti Republiku Srpsku.

Kovačević je dodao da to još jednom pokazuje da njihova meta nije Dodik, već Republika Srpska.

– Na razne načine pokušali su da optuže Dodika – zbog ikone, kupovine privatne nekretnine, nabavke određenih materijala i kupovine zgrade Vlade. Stalno su tvrdili da je Dodik nekakv kriminalac, međutim, nikada nisu uspjeli da pokrenu bilo kakav proces protiv njega. Na kraju su morali da idu dotle da dovedu stranca u BiH koji nije izabran na način predviđen Dejtonskim sporazumom i koji ne ispunjava nijedan uslov da bi bio bilo šta u BiH, osim gost. I onda su rekli “OK, ti ćeš sada da budeš nekakav visoki predstavnik, iako to ne možeš da budeš”. Potom su išli dotle da je on izmijenio zakon na način da će svako ko ne poštuje njegove odluke, ići u zatvor – naveo je Kovačević.

On je istakao da sada pokušavaju da sude predsjedniku Republike, legitimno izabranom na slobodnim demokratskim izborima, zbog toga što ne poštuje odluke čovjeka koji je niko i ništa u BiH.

– Zamislimo da se tako nešto desi u bilo kojoj zemlji svijeta, na primjer da u SAD terete predsjednika zbog toga što ne poštuje odluke stranca kojeg niko nije izabrao i imenovao, koji je niko i ništa. Zamislite da se to desi u Njemačkoj, da optuže kancelara za nepoštovanje odluka čovjeka koji je niko i ništa – naglasio je Kovačević.

Očito je, kaže Kovačević, da je to moguće samo u BiH i da je njihov osnovni cilj da sruše i ponize Republiku Srpsku i nastave sa ugnjetavanjem srpskog naroda u BiH.

– Međutim, politički proces će da se završi porazom onih koji su taj proces pokrenuli i pobjeda će ponovo biti na strani Republike Srpske i srpskog naroda – poručio je Kovačević.

Prethodni članakDetalji optužnice protiv oca dječaka-ubice: Godinu dana učio sina pucati
Naredni članakSalkić se nada osuđujućoj presudi za Dodika i Lukića