Kovačević: Dok god su tu Dodik i SNSD, poštovaće se stav Srpske o vojnoj neutralnosti

Dok god su tu Milorad Dodik i SNSD, poštovaće se stav Republike Srpske iskazan kroz Rezoluciju Narodne skupštine o proglašenju vojne neutralnosti. Neće biti nikakvog puta prema NATO, rekao je za Srpskainfo Radovan Kovačević, portparol SNSD i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Kovačević se oglasio povodom jučerašnje izjave bošnjakog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića koji tvrdi da “BiH ni za jotu nije odstupila od svog NATO puta i od svog stremljenja ka članstvu u NATO”.

Kovačević je na to odgovorio da se može sarađivati sa NATO na isti način na koji se sarađuje sa drugim vojnim savezima i vojskama

– Donekle razumijem frustracije bošnjačkih političara koji su jedan dugi vremenski period javnosti obećavali i najavljivali usvajanje i slanje Godišinjeg nacionalnog plana i aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO. Isto tako su dugo najavljivali formiranje komisije za NATO integracije. Ništa od toga se nije dogodilo – ističe Kovačević.

Umjesto ANP, kaže na kraju je dogovoren jedan potpuno drugačiji dokument koji se zove Program reformi u kome je po prvi put nakon 2005. jasno naznačeno da se više članstvo u NATO ne pejudicira već da se isključivo dogovara saradnja sa NATO.

– Do tada je u svakom dokumentu od 2005. godine, koji na bilo koji način tretira saradu sa NATO, pisalo je da je strateški cilj BiH članstvo u NATO –  ističe Kovačević.

Istovremeno, umjesto Komisije za NATO integracije, koje su samim imenom govorile šta je cilj te komisije, dodaje Kovačević, dobili smo potpuno drugačiju komisiju koja se zove Komisija za saradnju sa NATO.

–  I tako danas BiH zvanično sa NATO isključivo sarađuje, na isti način na koji sarađuje sa Vojskom Srbije sa kojom će OS BiH već u toku ove godine imati zajedničku vojnu vježbu na Manjači. To je priča koja je konačno iza nas – zaključuje Kovačević.

Šefik Džaferović je, povodom oštro intoniranog saopštenja Ambasade Rusije, u kontekstu mogućeg članstva BiH u NATO, rekao da BiH želi da ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom, da poštuje njen suverenitet i integritet, ali da od Rusije traži da to isto poštuje kada je u pitanju BiH.

Prethodni članakU SRPSKOJ 534 SLUČAJA VIRUSA KORONA, PREKO 100 U ISTOČNOJ HERCEGOVINI
Naredni članakVulić: Turkovićeva ima cilj da od BiH napravi unitarnu državu