Košarac: Ustav jasno definiše da delegate u Dom naroda bira Narodna skupština Srpske

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da Ustav jasno definiše da delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bira Narodna skupština Republike Srpske, a ne Majkl Marfi ili CIK BiH, niti se izvlače iz “kinder jaja”.

Košarac je istakao da je evidentan uticaj Marfija na Sud BiH kako u slučaju politički montiranog procesa protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, tako i u slučaju odbijanja žalbe SNSD-a na odluku CIK-a, koji je priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je konstatovao da je poražavajuće i krajnje zabrinjavajuće što predstavnici opozicije prihvataju da budu delegati iz “kinder jaja”, umjesto da se afirmišu izbori koji su u skladu sa Ustavom.

– Politika Milorada Dodika i SNSD-a je da se izbor delegata vrši u Narodnoj skupštini Srpske, u skladu sa Ustavom – podsjetio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On je ocijenio da je sramotno da bilo ko iz Srpske prihvata i afirmiše neustavan način izbora delegata, upozorivši da je to potvrđena politika Marfija, koji želi da obezvrijedi institucije Srpske i njen ustavni kapacitet.

– Naša politička obaveza je da se zajedno borimo za očuvanje ustavnog kapaciteta Srpske, njenih institucija i njene apsolutne vidljivosti u načinu odlučivanja na nivou institucija BiH, a ne da se na neustavan način pravi prostor za Marfijeve udare i politiku usmjerenu protiv Srpske – rekao je Košarac.

On je istakao da se ne smije dozvoliti da bilo koji stranac ili bilo čiji politički interes oslabi ustavni kapacitet Srpske i njene pozicije u odlučivanju na nivou zajedničkih institucija.

Košarac je naveo da u pravosudnim institucijama na nivou BiH postoje ljudi koji se ponašaju kao Marfijevi pripravnici.

– Njih nije briga ni za zakonitost, ni za ustavnosti, niti za pravo i pravičnost. Јedini reper uspješnosti im je Marfijevo mišljenje i utisak koji ostavljaju na odlazećeg američkog diplomatu – rekao je Košarac.

Naravno, dodao je on, postoje časni izuzeci sa vrlo izraženom nacionalnom i patriotskom sviješću i savješću prema Srpskoj, koji nas, u skladu sa svojim mogućnostima, informišu o različitim modalitetima Marfijevih pritisaka na one koji prihvataju da budu njegovi pripravnici i pokusni kunići.

Prema njegovim riječima, sam način odlučivanja Marfijevih pripravnika u Sudu BiH u vezi sa izborom delegata bio je izrazito sumnjiv i predstavlja presedan.

Košarac je istakao da, suprotno ranijim odlukama, Sud BiH uopšte nije cijenio da li je sporni listić važeći ili ne, već je, suprotno važećim zakonskim normama, postupio suprotno svojoj dosadašnjoj praksi i po prvi put je CIK-u dao ovlaštenje da preispituje odluke Komisije za izbor i imenovanje o provedenom tajnom glasanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao jedinom po zakonu i Ustavu nadležnom organu.

Prethodni članakПетровић о великом притиску из ЕУ “Српска ће настојати да изгради што више обновљивих извора енергије, како би ДОМАЋА ПРИВРЕДА била конкурентна на тржишту”
Naredni članakU MANASTIRU ŽITOMISLIĆ PROSLAVLJENI SVETI MUČENICI ŽITOMISLIĆKI