Košarac: Ubrzo procedura za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da će u što skorijem roku biti okončane formalne procedure kako bi se od Srbije zvanično zatražila dozvola izvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Republike Srpske i FBiH.

– Republika Srpska je promptno reagovala, tako da nam je resorno ministarstvo dostavilo zahtjev sa iskazanim potrebnim količinama merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice koje je potrebno uvesti iz Srbije. Iz FBiH još nismo dobili isti zahtjev, ali očekujemo da će nam to dostaviti u što skorijem roku kako bismo mogli nastaviti dalju proceduru – naglasio je Košarac.

On je objasnio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na temelju dostavljenih zahtjeva nadležnih entitetskih ministarstava, sačiniti informaciju za predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji će se potom obratiti zvaničnim zahtjevom predsjedniku Vlade Srbije.

– U suštini, zatražićemo da BiH bude izuzeta od Odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, odnosno da nam se dozvoli uvoz merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije – naveo je Košarac.

Košarac je istakao da se sve aktivnosti sprovode radi sprečavanja nestašice određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištu Republike Srpske i FBiH, kao i očuvanja postojećeg obima poljoprivredne proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

– Ohrabruje me opredijeljenost i angažovanost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i institucija Republike Srpske da pravovremeno obezbijedimo dovoljne količine osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Vjerujem da će institucije FBiH slijediti ovakvu politiku na dobrobit svih građana i domaćeg poljoprivrednog sektora – poručio je Košarac.

On je naglasio da o ovom pitanju kontinuirano komunicira sa ministrima poljoprivrede Republike Srpske i FBiH, te najavio da će u okviru njegove predstojeće posjete Srbiji to biti predmet razgovora sa nadležnim ministarstvima ove države.

– Sutra putujem u Beograd, gdje me očekuju sastanci sa ministrima trgovine i poljoprivrede Srbije. Uvjeren sam da će Srbija pozitivno odgovoriti na naš zahtjev na temelju dosadašnje saradnje, prijateljskih i bratskih veza, te dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa – naveo je Košarac.

Prethodni članakDodik: Postoje dokazi da je Šarović dobio 3,5 miliona KM nelegalnog novca
Naredni članakOdgođena sjednica Savjeta ministara