Košarac traži da se na Generalnoj konferenciji IAEA upozori na problem Trgovske gore

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je da predstavnik BiH na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju /IAEA/ ukaže na problem izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

U dopisu Ministarstvu inostranih poslova BiH, koje će predstavljati BiH na ovoj konferenciji u Beču, Košarac je istakao da je neophodno da se na visokom diplomatskom nivou ponovo upozori na dobro poznate nelegitimne postupke Hrvatske po pitanju aktivnosti na Trgovskoj gori.

– Naš obaveza je da iskoristimo svaku moguću priliku kako bismo pred međunarodnom javnošću konstantno ukazivali na neprihvatljivost izgradnje spornog objekta na Trgovskoj gori. S tim u vezi, smatram da je potrebno da predstavnik BiH na konferenciji u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju jasno ukaže na problem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, potrebno je da ukazati na činjenicu da se BiH protivi namjeri Hrvatske da u neposrednoj blizini granice izgradi sporni objekat na Trgovskoj gori, gdje planira da smjesti sav institucionalni radioaktivni otpad i istrošene izvore koji se trenutno nalazi na njenoj teritoriji, ali i 50 odsto radioaktivnog otpada niske i srednje aktivnosti iz Nuklearne elektrane Krško iz Slovenije.

– Izbor ove za nas u potpunosti neprihvatljive lokacije izvršen je bez bilo kakvih konsultacija sa BiH. Naše primjedbe date na Stratešku studiju uticaja na životnu sredinu iz 2015. godine su ignorisane i nikad nam zvanično nije dostavljen odgovor – istakao je ministar Košarac.

On je podsjetio da je u 2023. godini Hrvatska započela izradu najnovije Studije uticaja na životnu sredinu, te da je BiH dostavila svoje primjedbe na ovaj dokument, uključujući i one sa aspekta IAEA standarda, koje Hrvatska flagrantno krši, ali se one takođe u potpunosti ignorišu.

– Na konferenciji u Beću moramo ponovo apelovati na Hrvatsku da poštuje međunarodne konvencije čija je potpisnica, a posebno ESPOO Konvenciju, kao i međunarodne strandarde koji se odnose na skladištenje radioaktivnog otpada, a koje već evidentno ne poštuje niti planira da poštuje – dodao je Košarac.

Naglasio je takođe da je potrebno ponovo pozvati Hrvatsku da razmotri i druge lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada ili da otpad skladišti tamo gdje je i nastao – na teritoriji Slovenije.

67. Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju biće 29. septembra 2023. godine u Beču.

Prethodni članakSud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Јošanici
Naredni članakNAPUŠTENA OGNJIŠTA – Nekadašnja srpska sela danas više ne postoje