Košarac: Srpska je posvećena EU integracijama, nametnuta rješenje vode u sunovrat

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je Republika Srpska pokazala posvećenost EU integracijama, uz poštovanje domaćeg dogovora i ustavnih nadležnosti, i upozorio da nametnuta rješenja ne vode ovu zemlju u EU već u sunovrat sa nesagledivim posljedicama.

Košarac je istakao da je Srpska konstruktivan partner, da je za sva otvorena pitanja ponudila rješenja, a da njeni predstavnici aktivno učestvuju u radnim grupama za izradu zakonodavnog okvira.

– Podržavamo izmjene Izbornog zakona, uključujući tehničke izmjene, uz jasan stav da Srpska direktno bira svog člana Predsjedništva BiH. Takođe, kada je u pitanju zakon o sudu, naš prijedlog je da sjedište apelacionog vijeća bude u Banjaluci – podsjetio je Košarac.

On je napomenuo da je Srpska ostvarila korektan napredak na putu ka EU, da je, između ostalog, usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i riješen problem Fronteksa.

– Želim da vjerujem da će EU to prepoznati i ponuditi nam konkretan datum pregovora. Sve drugo je varka, zamajavanje i prodavanje magle – ocijenio je Košarac.

Kada je u pitanju zakon o sprečavanju sukoba interesa, dodao je, on se može primjenjivati samo na zajedničke institucije, a ne i na Srpsku koja ima svoj zakon.

– Naše pozicije su jasne i spremni smo na razgovor. Nažalost, dio političke strukture u Federaciji BiH evidentno ima strah od opozicije, a pokazuje se i da imaju potrebu da stranci, prvenstveno /američki ambasador Majkl/ Marfi i OHR, i dalje nameću rješenja – naveo je Košarac na “Instagramu”.

On je istakao da je to za Srpsku neprihvatljivo i da nije partner za to.

Prethodni članakNešić: Radimo na razbijanju organizovanih grupa za krijumčarenje migranata
Naredni članakVučić u Tirani traži izmjenu završne Deklaracije – Srbija protiv sankcija Rusiji