Košarac: Sjećanje na genocid u Јasenovcu i Donjoj Gradini pitanje budućnosti Srba i Srpske

Sjećanje na mučko stradanje i genocid u Јasenovcu i Donjoj Gradini nije samo civilizacijsko pitanje, nego i pitanje sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda i Republike Srpske, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao da se o lekcije o genocidu nad srpskim narodom, o golgoti uče u Јasenovcu i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, u Prebilovcima, Starom Brodu na Drini, Drakuliću, Garavicama i brojnim drugim stratištima.

To su, naglasio je, najbolnije istorijske rane duboko urezane u ličnu i istorijsku svijest srpskog naroda.

– Na toj svijesti stvorena je i odbranjena Republika Srpska, naša otadžbina i garant srpskog opstanka na ovim prostorima. Nemamo više prava na istorijske zablude i naivnost, jer smo lekcije preskupo platili našom krvlju i našim kostima – rekao je Košarac.

Napomenuo je da je Srpska stvorena u miru, odbranjena u ratu da bi srpski narod štitila i branila od nekog novog Јasenovca, Donje Gradine i drugih stratišta, od nekog novog srpskog grada pod zemljom, od novog genocida nad srpskim narodom.

– Ne pitajte nas zašto nam je Republika Srpska svetinja i zašto je čuvamo kao zjenicu oka. Zato što je Donja Gradina najveći srpski grad pod zemljom, zato što tu leže tri Banjaluke, zato što su tu grobovi nevinih srpskih žrtava, djece, žena, staraca – rekao je on.

naglasio je da ne postoji odgovarajuća riječ koja može objasniti monstruoznost dželata NDH, niti opisati bol i patnju jasenovačkih mučenika.

– Јasenovac je jedna od najmračnijih stranica novije istorije svijeta, najmonstruoznije stratište i fabrika smrti za Srbe, Јevreje i Rome u Drugom svjetskom ratu. O izopačenosti i svireposti ideologije NDH možda najbolje govori činjenica da su pravili logore za djecu – napisao je Košarac na Instagramu.

Košarac je ukaza da danas više nego ikada, jer upravo oni, koji su nad Srbima počinili genocid, pokušavaju da preko srpskih grobova operu krvave ruke i mračnu svijest i Srbe proglase genocidnim.

– O genocidu u Јasenovcu i zločinu u Srebrenici se ne može govoriti u istoj rečenici, u istom kontekstu… Јasenovačke majke leže pod zemljom zajedno sa svojim sinovima i kćerkama, braćom i muževima. Srpska suza nema međunarodnih sponzora. Srpska suza nema drugih roditelja do srpskog naroda. Zato ne smijemo da zaboravimo! – istakao je Košarac.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH od 1941. do 1945. godine biće obilježen sutra u Donjoj Gradini.

Prethodni članakTrebinje: Više od stotinu vjernika na Svetovasilijevskoj litiji do Mrkonjića (FOTO/VIDEO)
Naredni članakPredstavnici država iza kojih je 5,5 milijardi ljudi neće podržati rezoluciju o Srebrenici