Košarac: Sankcije ne mogu promijeniti izbornu volju naroda koji čvrsto stoji uz rukovodstvo Srpske

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da tendenciozne američke sankcije ne mogu promijeniti izbornu volju srpskog naroda, koji čvrsto stoji uz politiku rukovodstva Republike Srpske.

Uvođenje sankcija najvišim zvaničnicima Srpske odraz je američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći takozvane velike svjetske sile, koja isključivo razumije arguemnt sile, potpuno ignorišući silinu argumenata – poručio je Košarac u izjavi za RTRS.

On je ocijenio da je krajnje licemjerno i maliciozno optuživati rukovodstvo Srpske za neustavne i antidejstonske aktivnosti, jer ne postoji nijedan primjer, niti dokaz da Republika Srpska krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

– Naprotiv, Republika Srpska i svi njeni zvaničnici apsolutno primjenjuju i insistiraju na poštovanju Ustava i izvornog Dejtona. Mi podržavamo i zagovaramo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez inostranog intervencionizma – dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, zapadnim centrima moći evidentno smeta činjenica da od rukovodtsva Republike Srpske ne mogu da naprave svoje poslušnike, koji će bespogovorno slušati i ispunjavati njihove naredbe.

– To im je trn u oku, zbog čega nastoje da silom i sankcijama politički disciplinuju zvaničnike Republike Srpske. Neće im poći za rukom, ma koliku silu prosipali! – naglasio je Košarac.

Kako je naglasio, nonsens je sankcionisati legitimno i legalno izabrano rukovodstvo Republike Srpske zbog usvajanja odluka na demokratski način u institucijama Republike Srpske.

– Padoksalno je da nam Amerikanci drže slovo o demokratiji, a da pri tome na najgrublji način, nasilnički gaze izbornu volju srpskog naroda u Republici Srpskoj, pribjegavajući nedemokratskim mjerama – naveo je Košarac.

On je dodao da u svemu ovome ne treba zanemariti ni sarajevski uticaj na Ambasadu SAD-a u BiH.

– Očigledno je da je američki ambasador poprimio isuviše sarajevskih mirisa i groznih podvala. Odavno ne vjerujemo u kredibilnost izvještaja koje dostavlja svojim šefovima u SAD-u. Svaki novi nasrtaj na Republiku Srpsku osnažuje uvjerenje da američki ambasador nije dobronamjeran prema srpskom narodu i Republici Srpskoj. Vrijeme mu je da ode – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, sankcije, nasilje, ucjene i prijetnje kako Amerike, tako i drugih zapadnih centara moći, neće uticati na rukovodstvo Republike Srpske da nastavi sa jasno definisanom politikom očuvanja Republike Srpske, njene pozicije, te Ustavom i Dejtonom zagarantovanih prava.

– Građani Republike Srpske prepoznali su ispravnost takve politike i daju joj povjerenje u svakom izbornom ciklusu. Nebulozni pokušaji američke administracije da nasiljem to promijeni, ostaće to što jesu – nasilnički i nebulozni pokušaji – istakao je Košarac.

Prethodni članakStarac stradao u požaru
Naredni članakNeprimjeren grafit protiv Milanovića i Dodika u Splitu