Košarac sa Satlerom: Uplitanje stranaca glavna prepreka putu BiH ka EU

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom prije početka 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Tom prilikom Košarac je upozorio na činjenicu da uplitanje stranaca u unutrašnja pitanja u BiH predstavlja glavnu prepreku na EU putu ove zemlje.

– Da li možemo uopšte razgovarati o bilo kakvom napretku u uslovima u kojim nelegitimni Šmit nasilno nameće zakone, te zajedno sa američkim ambasadorom Marfijem diriguje nezakonitim sudskim procesom protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika Srpske Milorada Dodika? – upitao je Košarac.

Dodao je da je izuzetno zabrinjavajuće što na sve antiustavne, antidejtonske i antidemokratke aktivnosti nedostaje adekvatna i odgovorna reakcija Evropske komisije i Delegacije EU. Ćutanje Brisela, kaže, se može okarakterisati kao podrška takvim aktivnostima usmjerenim protiv srpskog naroda i Srpske.

– Srpska je posvećena regionalnoj saradnji i EU integracijama, bez njene podrške i politike predsjednika Dodika ne bi bilo moguće ostvariti dosadašnji napredak. Mi insistiramo na poštovanju dejtonske strukture i Ustava, uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svako miješanje stranaca predstavlja grubo narušavanje suvereniteta BiH – istakao je Košarac.

On je naveo da je alarmantna činjenica da niko od bošnjačkih političara nije digao glas protiv razaranja Dejtona i urušavanja suvereniteta od strane zapadnih struktura.

– Umjesto da se okrenu unutrašnjem dogovoru, bošnjački političari daju podršku aktivnostima protiv Srpske i srpskog naroda, a posljednji primjer takvog odnosa je njihovo nastojanje da na Generalnu skupštinu UN-a uguraju spornu rezoluciju o Srebrenici. To je apsolutno neprihvatljivo i dodatno će urušiti odnose u BiH – upozorio je Košarac.

Košarac je upitao – “kako se onda očekuje da razgovaramo o bilo kakvoj perspektivi BiH i gradimo partnerstvo?”

– Takve aktivnosti i radikalizacija neće doprinijeti pomirenju i međusobnom povjerenju. Sasvim suprotno, vode ovu zemlju stotinama koraka unazad i u neizvjesnost – zaključio je Košarac

Prethodni članakČović nakon glasanja za hrvatski sabor: Sinoć smo puno stvari dogovorili
Naredni članakPLENKOVIĆ OTVORIO SAJAM PRIVREDE U MOSTARU