Košarac sa ambasadorom Saudijske Arabije o unapređenju saradnje

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac razgovarao je danas sa ambasadorom Saudijske Arabije u BiH Osamom bin Dahil el Ahmadom o mogućnostima da na predstjećem Јahorina ekonomskom forumu bude predstavljen Saudijski fond za razvoj.

Oni su dogovorili mogućnost za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene i jačanje privrednih veza Saudijske Arabije i Republike Srpske i Federacije BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da je Košarac informisao El Ahmada o mogućnosti da na predstojećem Јahorina ekonomskom forumu bude predstavljen Saudijski fond za razvoj, s obzirom na to da je saudijska strana izrazila zainteresovanost za saradnju sa privrednicima iz Srpske i FBiH.

Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, istakao je da su u Republici Srpskoj početkom februara predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj, koji je već učestvovao u 2023. godini u dva projekta u Srpskoj za koja su izdvojena 32 miliona dolara.

Tokom razgovora je istaknuto da su odnosi BiH i Saudijske Arabije dobri, te da postoji otvoren prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti turizma.

S tim u vezi, El Ahmad je zahvalio za odluku Savjeta ministara da državljanima Saudijske Arabije privremeno bude ukinut vizni režim za ulazak u BiH od 1. juna do 30. septembra.

Košarac i El Ahmad razgovarali su i o potrebi potpisivanja memoranduma o zaštiti stranih investicija između BiH i Saudijske Arabije, te je rečeno da će na radne grupe raditi na ovom pitanju u narednom periodu.

Prethodni članakŠampioni NBA lige Nagetsi odbili posjetu Bijeloj kući
Naredni članakPETROVIĆ: U TOKU PROJEKTI VAŽNI ZA STABILNOST ELEKTROENERGETSKOG SISTEMA