Košarac: Put u EU usporen zbog struktura iz FBiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da je put BiH ka EU usporen zbog toga što neke strukture u Federaciji BiH slušaju šta kaže ambasador SAD Majkl Marfi ili šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler, pri tome zanemarujući treću stranu sa kojom treba pregovarati.

– Ta treća strana je za Ustavnu BiH i strana je koja dolazi iz Republike Srpske – istakao je Košarac.

On je naglasio da nikakvih kretanja u BiH neće biti, ni pod “dirigentskom palicom” američkog ambasadora ili šefa Delegacije EU, nego samo u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Košarac je ukazao na to da u BiH postoje političari koji nisu samostalni i kojima upravljaju određeni ambasadori, te da nigdje u svijetu ambasador ne donosi Vladi agendu sa očekivanjem njegove zemlje da se nešto uradi.

– Treba osamostaliti političare. Mislim da ćemo se tada vratiti slovu Dejtona, dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je jedina formula za BiH, a ne da neko od predstavnika /međunarodnih institucija/ traži partnerstvo u stranim ambasadama kako bi imali politike definisane protiv stavova jednog od konstitutivnih naroda – rekao je Košarac.

On smatra da BiH treba pregovarati sa evropskom delegacijom i realizovati spoljnopolitičke ciljeve, a to je članstvo u EU, te dodatnu energiju usmjeriti na osamostaljivanje domaćih političara.

Prethodni članakDodik: Mora se pokazati na djelima ko je za EU, a ko ne
Naredni članakNSRS o Prijedlogu budžeta Srpske za narednu godinu